Ο δικτάτορας που έγινε και αεροπειρατής – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ο δικτάτορας που έγινε και αεροπειρατής

Για όσους παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στη Λευκορωσία από το 1994 που ο Αλεξάντερ Λουκασένκο εξελέγη πρόεδρος της χώρας για πρώτη φορά, η εξωφρενική κρατική  αεροπειρατεία της περασμένης εβδομάδας δεν θα πρέπει να αποτέλεσε έκπληξη. Ο Λουκασένκο ήταν ικανός και γι’ αυτό και γι’ άλλα, χειρότερα. Εξι φορές «εξελέγη» πρόεδρος στα είκοσι επτά χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ του 70% και του 80%.  Θα κρατηθεί στην εξουσία με κάθε τρόπο, ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Ο λαός του δεν τον ενδιαφέρει.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ΒΗΜΑ: Τα «κλειδιά» της λύσης

Αδιάφορος απέναντι στις κυρώσεις της ΕΕ

Μετά τις διαδηλώσεις και την άγρια καταστολή τους τον περασμένο Αύγουστο η τύχη του Λουκασένκο εξαρτάται πλέον ακόμη περισσότερο από το Κρεμλίνο. Για όλες τις κυρώσεις που του επέβαλε κατά καιρούς η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ίδρωσε το αφτί του. Η απαγόρευση εισόδου λ.χ. των στελεχών του στις ευρωπαϊκές χώρες δεν σήμαινε τίποτε, αφού δεν ίσχυαν για τις συζύγους και τους συγγενείς τους. Εξάλλου, ο ίδιος δεν επιτρέπει στα στελέχη του να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες πλην της Ρωσίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών και εισαγωγών της Λευκορωσίας είναι με τη Ρωσία. Αλλά αυτός ο πιο πιστός σύμμαχος του Πούτιν, είναι και ο πιο απρόβλεπτος. Μπορεί για παράδειγμα να μην καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας από τους Ρώσους, αλλά ούτε και την αναγνώρισε επισήμως. Παλαιότερα είχε ταχθεί υπέρ της ενσωμάτωσης της Λευκορωσίας στη Ρωσία (τα ρωσικά είναι η πρώτη γλώσσα για το 70% των Λευκορώσων), όμως αργότερα, παριστάνοντας τον «πρόεδρο του λαού» (όπως κάνει συνήθως), απέρριψε την ιδέα.

Εκτελέσεις και βασανιστήρια

Στη Λευκορωσία ισχύει η ποινή του θανάτου, εξαιτίας της οποίας η χώρα έχει αποκλειστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το πόσοι έχουν εκτελεστεί με μια σφαίρα στον αυχένα στα χρόνια που ήταν πρόεδρος παραμένει άγνωστο. Ο αριθμός των όσων έχουν συλληφθεί και αγνοείται η τύχη τους δεν είναι επίσης γνωστός. Ούτε το πόσοι υπέστησαν βασανιστήρια ή κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων συνελήφθησαν 27.000 άτομα που τα περισσότερα βρίσκονται ακόμη στις φυλακές, όπου σε κελιά για πέντε άτομα στοιβάζονται τριάντα πέντε, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να μην μπορούν να καθίσουν και να κοιμούνται όρθιοι.

Ο Λουκασένκο αγαπά τον αθλητισμό και αυτοδιορίστηκε μάλιστα πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας του με αποτέλεσμα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να αποβάλει από τις τάξεις της τη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: