Ο εμβολιασμός έσωσε μισό εκατομμύριο ζωές στην Ευρώπη | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ο εμβολιασμός έσωσε μισό εκατομμύριο ζωές στην Ευρώπη | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Μια νέα μελέτη, που διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Eurosurveillance», εκτιμά ότι τουλάχιστον 470.000 ζωές ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν σωθεί σε 33 χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι μαζικοί εμβολιασμοί ενάντια στον νέο κορωνοϊό (κοινώς σε διάστημα μικρότερο του έτους).

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στην εκτίμηση αυτή δεν περιλαμβάνονται οι ζωές ατόμων κάτω των 60 ετών που έχουν σωθεί χάρη στους εμβολιασμούς ή εκείνες ατόμων που γλίτωσαν τη μόλυνση με τον ιό ως έμμεση θετική επίδραση των εμβολιασμών (με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός οδηγεί σε μείωση της μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα).

Διπλάσιοι οι θάνατοι σε κάποιες χώρες χωρίς τα εμβόλια

Οπως ανέφερε ο δρ Χανς Χένρι Κλούγκε, διευθυντής της Περιφέρειας της Ευρώπης του ΠΟΥ «ο ανθρώπινος απολογισμός της COVID-19 στην Περιφέρειά μας είναι ολέθριος, ωστόσο μπορούμε τώρα κατηγορηματικά να πούμε ότι χωρίς τα εμβόλια ως εργαλεία ελέγχου της πανδημίας, πολύ περισσότερα άτομα θα είχαν πεθάνει. Τα εμβόλια για την COVID-19 αποτελούν ένα θαύμα της σύγχρονης επιστήμης και αυτό που δείχνει η νέα μελέτη είναι ότι κάνουν αυτό που είχαν υποσχεθεί, δηλαδή το να σώζουν ζωές, προσφέροντας πολύ υψηλή προστασία ενάντια στη σοβαρή νόσηση και στον θάνατο. Σε ορισμένες χώρες, οι θάνατοι θα ήταν διπλάσιοι από ό,τι είναι τώρα χωρίς τα εμβόλια. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας να επιτύχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου το συντομότερο δυνατόν. Οι χώρες με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να συνεχίσουν να προτεραιοποιούν όσους αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο από την COVID-19 και να προστατεύσουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όσο ταχύτερα γίνεται». Ο δρ Κλούγκε προσέθεσε όμως ότι «τα εμβόλια πρέπει να συνοδεύονται από μια δέσμη προληπτικών μέτρων προκειμένου να κρατηθούν χαμηλά τα επίπεδα μετάδοσης και να παραμείνει η κοινωνία ανοιχτή». 

 

9 στους 10 θανάτους από COVID-19 αφορά άτομα 60 ετών και άνω

Σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2019 ως σήμερα περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένοι θάνατοι εξαιτίας του SARS-CoV-2 έχουν καταγραφεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ, εκ των οποίων το 90,2%…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: