Ο επικεφαλής της Wagner «φλερτάρει» τον Πούτιν με νίκες στο πεδίο της μάχης | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ο επικεφαλής της Wagner «φλερτάρει» τον Πούτιν με νίκες στο πεδίο της μάχης | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Στο λυκόφως της Σοβιετικής Ένωσης, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν βρέθηκε να μαραζώνει στην φυλακή όπου μπήκε για κλοπή. Τώρα, ως ο ιδρυτής της πιο ισχυρής οργάνωσης μισθοφόρων της Ρωσίας, επιδιώκει την εύνοια του Βλαντίμιρ Πούτιν, διεκδικώντας μια σπάνια νίκη στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Στόχος του είναι να αξιοποιήσει την επιτυχία που σημείωσε αυτή την εβδομάδα η μισθοφορική του οργάνωση Wagner, εκδιώκοντας τις ουκρανικές δυνάμεις από την πόλη Σολεντάρ, μια κίνηση που αναζωογονεί τα ρωσικά σχέδια για την κατάληψη μεγαλύτερου μέρους της ανατολικής Ουκρανίας, μετά από πολλαπλές ήττες.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι επικράτησε, μετά την ανακοίνωση της Ουκρανίας πως οι δυνάμεις της διατηρούσαν τις θέσεις τους μετά από μια «καυτή» νύχτα μάχης. Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη.

Ο 61χρονος Πριγκόζιν, στον οποίο η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις και παρουσιάζεται ως φλογερός πατριώτης, πόζαρε με πολεμική εξάρτηση με τους άνδρες του, σε ένα αλατωρυχείο βαθιά σε στοές της πόλης Σολεντάρ, και δήλωσε ότι πολεμούν μόνοι τους – ισχυρισμός που διαψεύδεται από αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Τα παράποντα του… «σεφ»

Το Κρεμλίνο έκανε λόγο χθες, Πέμπτη, για τις «απολύτως ηρωικές, ανιδιοτελείς ενέργειες» όσων πολεμούν στο Σολεντάρ. Το υπουργείο Άμυνας απέδωσε σήμερα τη νίκη στις αερομεταφερόμενες μονάδες του, στις πυραυλικές δυνάμεις και στο «πυροβολικό μιας ομάδας ρωσικών δυνάμεων».

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν αποδίδουν στις δυνάμεις του τα εύσημα που τους αναλογούν.

«Προσπαθούν συνεχώς να κλέψουν τη νίκη από την PMC (ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία) Wagner και μιλούν για την παρουσία άλλων, άγνωστων ανθρώπων, μόνο και μόνο για να μειώσουν την αξία της Wagner», δήλωσε με παράπονο.

Ορισμένοι σχολιαστές είπαν ότι θα μπορούσε μια μέρα να γίνει υπουργός Άμυνας, αλλά δεν είναι απολύτως σαφές πόση επιρροή έχει αποκτήσει ο επιχειρηματίας από την Αγία Πετρούπολη στον Πούτιν, ο οποίος τείνει να εξισορροπεί τις «παρατάξεις» με τη στρατηγική τού «διαίρει και βασίλευε».

«Ένας νέος ήρωας»

Διακεκριμένοι υποστηρικτές του Πούτιν, ορισμένοι από τους οποίους έχουν πρόσβαση στον Ρώσο ηγέτη, αντιπαραβάλλουν την πρόοδο του Πριγκόζιν με τις λιγότερο εντυπωσιακές επιδόσεις του τακτικού στρατού, όπως λένε.

Ο Σεργκέι Μάρκοφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, χαιρέτισε τον αρχηγό των μισθοφόρων με το ξυρισμένο κεφάλι ως ένα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: