Ο Ερντογάν για πρώτη φορά χαρακτήρισε «πόλεμο» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Τουρκία – αντιπολίτευση:  Οι γιοι του Ερντογάν δεν πήγαν στρατό

«Πόλεμο» χαρακτήρισε η Τουρκία τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, σήμερα Κυριακή, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική ανατροπή στη ρητορική της χώρας απέναντι στην ρωσο-ουκρανική κρίση. Αυτό ίσως είναι προάγγελος για λήψη μέτρων περιορισμού της διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει τον έλεγχο των στενών των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου που συνδέουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια πολέμου ή εάν απειληθεί.

Η εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη

Τηρώντας τις δυτικές δεσμεύσεις της και προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρατήσει τις καλές σχέσεις της και με τη Μόσχα, η Άγκυρα είχε σημειώσει ότι η ρωσική επίθεση είναι απαράδεκτη, αλλά μέχρι την Κυριακή δεν είχε περιγράψει την κατάσταση ως «πόλεμο».

Η ανατροπή θέσης προέκυψε μέσω… Twitter, όταν ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν έγραψε: «Την τέταρτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνουμε την έκκληση του Προέδρου Ερντογάν για άμεση παύση των ρωσικών επιθέσεων και έναρξη διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός».

Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε ότι «είμαστε μάρτυρες ακόμη ενός πολέμου στην περιοχή μας» και επανέλαβε την διάθεση του Ερντογάν να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης.

Προηγήθηκε «παρεξήγηση» με Ζελένσκι

Χθες Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ευχαριστούσε τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας πως η στρατιωτική υποστήριξη και ο αποκλεισμός των Στενών για τα ρωσικά πλοία είναι εξαιρετικά σημαντικές κινήσεις για τη χώρα του.

«Ευχαριστώ τον φίλο μου πρόεδρο https://www.in.gr/2022/02/27/world/polemos-stin-oukrania-telesigrafo-mosxas-se-kievo-gia-apantisi-stis-diapragmateyseis/της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και τον τουρκικό λαό για την ισχυρή τους στήριξη. Η απαγόρευση της διέλευσης ρωσικών πλοίων προς τη Μαύρη Θάλασσα και μια σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία είναι εξαιρετικά σημαντικές (κινήσεις) σήμερα. Ο λαός της Ουκρανίας δεν θα το ξεχάσει ποτέ αυτό.»

Ωστόσο, Τούρκος αξιωματούχος με γνώση του ζητήματος είχε τονίσει ότι η χώρα του δεν είχε αποφασίσει να κλείσει τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου στα ρωσικά πλοία.

Πηγή: ΟΤ 

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: