Ο Ερντογάν υπόσχεται «νέα εποχή στην οικονομία» | ΣΚΑΪ

Ο Ερντογάν υπόσχεται «νέα εποχή στην οικονομία»

Τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο στην τουρκική οικονομία. Η λίρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, μιας και η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν κατάφερε να αντιτάξει κάτι στις συναλλαγματικές αναταράξεις που πυροδοτούν τον πληθωρισμό. Η νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας επικεντρώνονταν μέχρι πρόσφατα στη συγκράτηση του βασικού επιτοκίου με συνέπεια την περαιτέρω υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου. Οι προσπάθειες στήριξης του τουρκικού εθνικού νομίσματος με πωλήσεις αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος απέβησαν άκαρπες. Παράλληλα οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο χωρίς να επιφέρουν την πολυπόθητη και απαραίτητη ηρεμία στις τουρκικές χρηματαγορές.

Τώρα όμως όλα θα αλλάξουν, υπόσχεται ο Ταγίπ Ερντογάν κάνοντας λόγο για μια «νέα εποχή για την οικονομία». Αυτή την εβδομάδα ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε μια επανεκκίνηση στην οικονομία, το δίκαιο και τη δημοκρατία. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι αποφασισμένος να επαναφέρει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά φαίνεται από τις επιλογές νέων προσώπων σε θέσεις κλειδιά της τουρκικής οικονομίας. Έτσι όρισε νέο πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας τον Νασί Αγκμπάλ απομακρύνοντας τον Μουράτ Ουϊσάλ, τον οποίο ο ίδιος επέλεξε μόλις πέρυσι. Ακολούθησε η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ για λόγους υγείας και η αντικατάστασή του από τον Λουτφί Ελβάν.

Άλμα του βασικού επιτοκίου κατά 475 μονάδες βάσης

Στη «νέα εποχή» εισάγει αναμφίβολα η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας τη Πέμπτη για σημαντικό άλμα του βασικού επιτοκίου από το 10,25% στο 15%. Άμεσος ήταν ο αντίκτυπος στη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας, η οποία διαμορφώθηκε στα 7,50 δολάρια από τα 8 όπου βρίσκονταν τις τελευταίες εβδομάδες. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας θεωρείται στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος ήθελε να παραμείνει χαμηλό το βασικό επιτόκιο με την ελπίδα ότι η χορήγηση φθηνότερων πιστώσεων θα οδηγούσε εν τέλει σε οικονομική ανάπτυξη. Από τον περασμένο Ιούλιο δρομολόγησε για το λόγο αυτό τη σταδιακή μείωση του βασικού επιτοκίου από 24% στο 8,25%.

Η απροκάλυπτη παρέμβαση στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας από τον πρόεδρο Ερντογάν είχε ωστόσο σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις. Ο πληθωρισμός καλπάζει και η λίρα δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις. Ως αποτέλεσμα της κρίσης η δημοτικότητα του…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: