Ό. Γεροβασίλη: Στην κυβέρνηση το μέτρο φαίνεται ότι χάνεται

Ό. Γεροβασίλη: Στην κυβέρνηση το μέτρο φαίνεται ότι χάνεται

Η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε το συμβάν του Σαββάτου στο Πέραμα.

«Η χρήση της αστυνομικής βίας υπόκειται σε κανονισμούς και συνταγματικούς περιορισμούς. Οφείλει να είναι αναγκαία, πρόσφορη και αναλογική.  Πρόσφορη σημαίνει ότι η κίνηση που επιλέγεται  μπορεί να φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα και οφείλει να είναι αναλογική ως προς  το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.  Εδώ έχουμε 38 πυροβολισμούς απέναντι σε άοπλους ανήλικους και καταδίωξη σε κατοικημένη περιοχή!Επίσης, λέγεται – μένει βεβαίως να διακριβωθεί στην έρευνα που διεξάγεται- ότι το κέντρο της άμεσης δράσης έδωσε εντολή στους αστυνομικούς να σταματήσουν την καταδίωξη ενώ εκείνοι συνέχισαν την καταδίωξη. Αυτά αποτελούν παραβίαση του Συντάγματος και παραβίαση των κανόνων δράσης των αστυνομικών», ανέφερε στο Kontra η κ. Γεροβασίλη.

«Ορθώς διατάχτηκε η έρευνα όμως συνιστά σοβαρό ζήτημα το γεγονός ότι δεν διατάχθηκε από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αλλά από τον υπουργό. Ποιά είναι η δουλειά του υπουργού και ποιά η δουλειά του αρχηγού της Αστυνομίας;  Ο πρώτος είναι πολιτικός προϊστάμενος και ο δεύτερος είναι ο υπηρεσιακός προϊστάμενος  και ο έχων την ευθύνη. Η ευθύνη μεταβιβάζεται από κάτω προς τα πάνω εντός της αστυνομίας.  Και στο τέλος την πολιτική ευθύνη μπορεί να έχει ή όχι ο πολιτικός προϊστάμενος», τόνισε.

«Σε αυτή την κυβέρνηση όμως το μέτρο φαίνεται ότι χάνεται.  Καταργείται η διάκριση της φυσικής από την πολιτική ιεραρχία; 

Βγήκε με «πόρισμα» ο υπουργός ανάπτυξης, ως μη όφειλε, και αυτό παρέμεινε ασχολίαστο από την κυβέρνηση! Βεβαίως η απάντηση σε  αυτή την περίπτωση είναι πως σε μία ευνομούμενη πολιτεία και μια σοβαρή κυβέρνηση, ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης θα έπρεπε από καιρό να έχει πάψει να είναι υπουργός.

Εν τω μεταξύ, μέσα σε αυτα τα δύο χρόνια διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, η σοβαρή αύξηση της εγκληματικότητας παραμένει ανεπίλυτη και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών επιτείνεται».

Δύο σοβαρά προβλήματα υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας

Ερωτώμενη τι κατά τη γνώμη της μεσολάβησε ανάμεσα στη στιγμή που οι αστυνομικοί δεν αναφέρουν τραυματίες συναδελφους τους στον ασύρματο και την -μετά μία ώρα- ανακοίνωση της αστυνομίας στην οποία γίνεται λόγος για 7 τραυματίες αστυνομικούς, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε: «Υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα τα οποία υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας. Το πρώτο είναι οι ανεκπαίδευτοι αστυνομικοί. Έχουμε τρεισήμισι…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: