Ο Λούλα, ο κομμουνισμός και το «φόβητρο» της Βενεζουέλας

Logo Image

Όταν οι οπαδοί του Ζαΐρ Μπολσονάρο ξυπνήσουν το πρωί της Πρωτοχρονιάς μετά από εξαντλητική διασκέδαση, εκτός από βαρύ κεφάλι τούς περιμένει κι ένας εφιάλτης που θα γίνει πραγματικότητα. Ο άνθρωπος για τον οποίο ισχυρίζονταν ότι θέλει να απαγορεύσει τις εκκλησίες και βρίσκεται κοντά σε σατανιστές, ένας «άθεος κομμουνιστής» στα μάτια τους, ορκίζεται πρόεδρος της Βραζιλίας. Είναι ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Στην ορκωμοσία του έχουν προσκληθεί ανώτατοι αξιωματούχοι, όπως ο Γερμανός πρόεδρος, αλλά κι άλλοι πολιτικοί, όπως ο Αλέξης Τσίπρας. Αν όμως όλες αυτές οι κατηγορίες είχαν δόση αλήθειας; Εάν όντως ο 77χρονος συνιδρυτής του Εργατικού Κόμματος Βραζιλίας, του Partido dos Trablhadores (PT), μετά από την πρώτη θητεία του μεταξύ 2003 και 2011 ήθελε στη δεύτερη θητεία του να εισαγάγει κρυφά τον κομμουνισμό; Ο συγγραφέας Φερνάντο Μοράις κουνάει το κεφάλι τουο λΟΎΛΑο . «Ο Λούλα δεν υπήρξε ποτέ κομμουνιστής, και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. Σε όλη τη ζωή του δεν είχε καμιά σχέση με το Κομμουνιστικό Κόμμα» υποστηρίζει. Ο Μοράις ξέρει τι λέει, γιατί υπάρχουν ελάχιστοι στη Βραζιλία που καταλαβαίνουν το Λούλα τόσο καλά όσο αυτός.

Πιο πολύ Σοσιαλδημοκράτης

Ο συγγραφέας γνωρίζει τον παλιό και το νέο πρόεδρο εδώ και μισό αιώνα. Τον βίωσε ως απλό εργάτη και έγραψε μια πολύ έγκυρη βιογραφία του. Μάλιστα την παραμονή της φυλάκισής του το 2017 για δήθεν διαφθορά, τον ρώτησε εάν στο βάθος η καρδιά του χτυπά για τον κομμουνισμό. Η ξερή απάντηση του Λούλα: «Το 1980 είχα μισό εκατομμύριο εργάτες πίσω μου και απέτρεψα μια απεργία. Εάν ήμουν κομμουνιστής θα είχα ξεκινήσει επανάσταση. Αλλά τι έκανα; Αντ΄ αυτού ίδρυσα ένα κόμμα και ένα συνδικαλιστικό φορέα». Αλλά τέτοιες φήμες βγάζει το στρατόπεδο του Μπολσονάρο.

Ο θαυμασμός του Λούλα για την κυβέρνηση της Κούβας και η αντιπαλότητά του με το στρατιωτικό καθεστώς έκανε την αστυνομία να τον κλείσει το 1980 στη φυλακή για πέντε εβδομάδες.

Όπως λέει όμως ο Μοράις «ο μεγαλύτερος αδελφός του Λούλα, Φρέι Τσίκο, προσπάθησε πολλές φορές να τον βάλει στο Κομμουνιστικό Κόμμα, απέσπασε μάλιστα πρόταση για να συνεργαστεί με μια μυστική μαρξιστική οργάνωση. Αλλά δεν το ήθελε ποτέ. Ο Λούλα έλεγε ότι όποιος ήθελε να τον ακούσει, να πάει στο συνδικάτο, ότι δεν θα μιλούσε κρυφά στις γωνιές των δρόμων, αλλά προτιμούσε ενώπιον χιλιάδων σε στάδια». Αλλά τι είναι τέλος πάντων ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας; Οι θέσεις του από την αρχή της ανάμειξής του στην πολιτική τείνουν περισσότερο προς την κατεύθυνση…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: