Ο Μακρόν καλωσόρισε τον «αγαπητό» Σολτς στο Παρίσι με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος

Ο Μακρόν καλωσόρισε τον «αγαπητό» Σολτς στο Παρίσι με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος

Στο Παρίσι βρέθηκε ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό με τη συγκεκριμένη ιδιότητα, δύο ημέρες αφότου ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καλωσόρισε τον «αγαπητό Όλαφ». Οι δύο πλευρές προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις διαφορές τους, για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και τη θέση της πυρηνικής ενέργειας στη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων. Επίσης δεσμεύτηκαν ότι θα διατηρήσουν ισχυρό τον γαλλογερμανικό άξονα.
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάστηκα με την Άνγκελα Μέρκελ πάνω σε όλα αυτά τα θέματα. Γνωρίζω ότι θα συνεχίσουμε μαζί, αγαπητέ Όλαφ, αυτή τη στενή συνεργασία »είπε ο Μακρόν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.
Πιο συγκρατημένος, ο Σολτς ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε πώς η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να εργαστούν από κοινού για να καταστήσουν την Ευρώπη ισχυρότερη.

Η υποδοχή στο Ελιζέ

Κατά την υποδοχή του Όλαφ Σολτς, ο Εμανουέλ Μακρόν παρέμεινε πιστός στην παράδοση του κορωνοϊού που προτάσσουν διαφορετικού τύπου χειραψίες. Αφού τον συνόδευσε στα σκαλιά, τον χτύπησε φιλικά στον ώμο.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναπτύξει μια φιλική σχέση με την προκάτοχο του Σολτς, Μέρκελ, η οποία έσπασε την γερμανική παράδοση υποστηρίζοντας για πρώτη φορά κοινές προσπάθειες της ΕΕ να αυξηθεί το δημόσιο χρέος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, Παρίσι και Βερολίνο εξακολουθούν να διαφωνούν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις εισαγωγές αερίου της Γερμανίας από τη Ρωσία, την άμυνα της Ευρώπης και τις σχέσεις με άλλους μεγάλους πολιτικούς και οικονομικούς ανταγωνιστές περιλαμβανομένης της Κίνας. Ο Μακρόν θέλει να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Γαλλία, ενώ η Γερμανία σχεδιάζει να τους καταργήσει. Η γερμανική κυβερνητική συμφωνία δεν κάνει αναφορά στο θέμα, κάτι που σύμφωνα με το Παρίσι αφήνει περιθώρια συμβιβασμού.

Ο Σολτς απέφυγε να απαντήσει για την πυρηνική ενέργεια

Σε ερώτηση στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τις διαφορές ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία σε ό,τι αφορά το αν η πυρηνική ενέργεια μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμη, κάτι το οποίο επιθυμεί η Γαλλία, ο Σολτς απέφυγε να απαντήσει.

«Είναι πολύ σαφές ότι κάθε χώρα επιδιώκει τη δική της στρατηγική για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο. Αυτό που μας ενώνει είναι εκείνο πως αναγνωρίζουμε αυτή την ευθύνη και πως είμαστε φιλόδοξοι», είπε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: