Ο πετρελαϊκός κολοσσός της ΒΡ «διαφημίζει» και τις πωλήσεις καφέ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

O διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ μίλησε για το κέρδος που αντλεί η εταιρεία του από την εμπορία καφέ. Οπως είπε, «ίσως ο κόσμος δεν το γνωρίζει, αλλά η ΒΡ πουλάει καφέ και μάλιστα το περασμένο έτος πουλήσαμε 150 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ». Αναφερόταν  στα μικρά καφέ που συνήθως είναι εγκατεστημένα στα πρατήρια καυσίμων.

O διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ μίλησε για το κέρδος που αντλεί η εταιρεία του από την εμπορία καφέ. Οπως είπε, «ίσως ο κόσμος δεν το γνωρίζει, αλλά η ΒΡ πουλάει καφέ και μάλιστα το περασμένο έτος πουλήσαμε 150 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ». Αναφερόταν στα μικρά καφέ που συνήθως είναι εγκατεστημένα στα πρατήρια καυσίμων.
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικά χρόνια έναν από τους κολοσσούς του πετρελαίου, την ιστορική ΒΡ, να «διαφημίζει» ότι πουλάει καφέ. Και όμως συμβαίνει και είναι σημάδι των καιρών, καθώς ο πετρελαϊκός κλάδος περιέρχεται σε δεινή θέση. Η κλιματική αλλαγή υπαγορεύει επιτακτικά τη στροφή στην ηλεκτροκίνηση και η πανδημία εξακολουθεί να περιορίζει τις μετακινήσεις, τα αεροπορικά ταξίδια αλλά ακόμη και τις αστικές μετακινήσεις και παγιώνει την τηλεργασία σε μεγάλη κλίμακα.
Σχεδόν όλο τον εικοστό αιώνα, οι κολοσσοί του πετρελαίου όπως ΒΡ, Royal Dutch Shell, Exxon, Chevron και Total είχαν μια ασφαλή και εύκολη πορεία προς το κέρδος: αρκούσε να εντοπίσουν τα αποθέματα πετρελαίου, να προχωρήσουν σε εξορύξεις και να τα επεξεργαστούν με το χαμηλότερο  δυνατό κόστος και στη συνέχεια το κέρδος ερχόταν μόνο του. Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό μοντέλο που, όπως επισημαίνει το Bloomberg, δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά από την εποχή του Τζον Ροκφέλερ: ένας κλάδος περιελάμβανε την παραγωγή πετρελαίου, τη διύλισή του και την προώθηση στην αγορά κάτω από την ομπρέλα της ίδιας βιομηχανίας.
Το μοντέλο αυτό δημιούργησε μια βιομηχανία που κατέστησε εφικτή την ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας του 20ού αιώνα, αναδιαμόρφωσε τις μεγάλες πόλεις, ανέδειξε ολόκληρες πολιτικές δυναστείες και καθόρισε τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι υδρογονάνθρακες βρίσκονταν στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομίας και αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο είχε αναδειχθεί σε μηχανή που παρήγαγε χρήμα. Τα συμφέροντα του πετρελαϊκού κλάδου αποτέλεσαν πανίσχυρη πολιτική δύναμη και το επιχειρηματικό του μοντέλο επιβίωσε της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970, της ανόδου του ΟΠΕΚ, των πολέμων στη Μέση Ανατολή αλλά ακόμη και των οικολογικών και περιβαλλοντικών κινημάτων της δεκαετίας του 1980.
Ολα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν. Ο κόσμος φαίνεται να έχει αλλάξει τόσο πολύ ώστε ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ να μιλάει για το κέρδος που αντλεί η εταιρεία του από την εμπορία καφέ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών, ο Μπερνάρν Λούνεϊ επισήμανε πως «ίσως ο κόσμος δεν το γνωρίζει αλλά η ΒΡ πουλάει καφέ και μάλιστα το περασμένο έτος πουλήσαμε 150…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: