Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει αυτόνομες φονικές μηχανές | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει αυτόνομες φονικές μηχανές | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Με την Ουκρανία και τη Ρωσία να επενδύουν σε όλο και πιο έξυπνα drone εν μέσω πολέμου, η εποχή των αυτόνομων πολεμικών μηχανών δείχνει να πλησιάζει.

Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος τόσο πιθανότερο είναι να δούμε ρομπότ που αναγνωρίζουν, επιλέγουν και εξουδετερώνουν στόχους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, εκτιμούν αναλυτές, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και επιστήμονες που μίλησαν στο Associated Press.

Κάτι τέτοιο θα έφερνε επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία συγκρίσιμη με την εφεύρεση του πολυβόλου.

Η τεχνολογία ήδη υπάρχει

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη ημιαυτόνομα επιθετικά drone και όπλα εξουδετέρωσης εχθρικών drone εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι ήδη διαθέτει όπλα ΑΙ, αν και ο ισχυρισμός είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί.

Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις πολεμικών «killer robot» που έχουν σκοτώσει ανθρώπους.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η εμφάνιση τέτοιων ρομπότ στον πόλεμο της Ουκρανίας ίσως είναι θέμα χρόνου.

«Πολλές χώρες αναπτύσσουν τέτοιες τεχνολογίες» δήλωσε ο Ζάκαρι Κάλενμπορν, αναλυτής του Πανεπιστημίου «Τζορτζ Μέισον» στις ΗΠΑ. «Προφανώς δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Ο ουκρανός υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Μικαίλο Φεντόροφ, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η χώρα του επενδύει σε νέα drone, συμφωνεί ότι τα πλήρως αυτόνομα φονικά drone «είναι το λογικό και αναπόφευκτο επόμενο βήμα».

Η Ουκρανία πραγματοποιεί «πολλή Έρευνα και Ανάπτυξη προς αυτή την κατεύθυνση».

«Πιστεύω ότι η πιθανότητα χρήσης της τεχνολογίας είναι μεγάλη τους επόμενους έξι μήνες» είπε ο Φεντόροφ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο AP.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί εξάλλου προτεραιότητα για τη Ρωσία. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει το 2017 πως όποιος αξιοποιήσει πρώτος αυτή την τεχνολογία θα κυριαρχήσει στον κόσμο.

Τον Δεκέμβριο του 2021 είχε δηλώσει αισιόδοξος ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορέσει να ενσωματώσει λειτουργείες ΑΙ σε οπλικά συστήματα, τονίζοντας ότι «τα πιο αποτελεσματικά όπλα είναι αυτά που λειτουργούν γρήγορα, πρακτικά σε αυτόνομη λειτουργία».

To τουρκικής κατασκευής Kargu-2 φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για αυτόνομες επιθέσεις στη Λιβύη το 2020 (STM)

Η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθευτεί αυτόνομα drone ΑΙ από το Ιράν. Τα ιρανικής κατασκευής drone-καμικάζι Shahed-136 έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, δεν είναι όμως έξυπνα. Το Ιράν υποστηρίζει ωστόσο ότι διαθέτει στο οπλοστάσιό του και συστήματα ΑΙ.

Και η Ουκρανία όμως θα μπορούσε να μετατρέψει τα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: