Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη

Ο βελονισμός είναι η μετεξέλιξη μιας πανάρχαιας θεραπευτικής μεθόδου που ξεκίνησε από την Κίνα και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την αποτροπή του διαβήτη τύπου 2 σε προδιαβητικά άτομα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU).

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο Holistic Nursing Practice διαπίστωσε ότι ο βελονισμός βελτίωσε σημαντικά βασικούς δείκτες, όπως η γλυκόζη πλάσματος νηστείας, η δίωρη γλυκόζη πλάσματος και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Επιπλέον, οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση της συχνότητας εμφάνισης προδιαβήτη. Σημειώνει επίσης ότι δεν υπήρξαν αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ των ασθενών.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μια έρευνα περισσότερων από δώδεκα προηγούμενων μελετών που καλύπτουν τις επιδράσεις του βελονισμού σε περισσότερα από 3.000 άτομα με προδιαβήτη.

Ο προδιαβήτης μπορεί να προληφθεί

Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται κυρίως από το υπερβολικό βάρος, την έλλειψη άσκησης και μια δίαιτα που περιέχει πάρα πολύ ζάχαρη και άλλους απλούς υδατάνθρακες.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη εκτιμά ότι σχεδόν 1.3 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν είτε διαβήτη είτε προδιαβήτη έως το 2045. Σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτορα του ECU και επικεφαλή ερευνητή Min Zhang, ο προδιαβήτης είναι αναστρέψιμος με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η βελτιωμένη διατροφή και η αύξηση της άσκησης, σε αντίθεση με τον μη αναστρέψιμο διαβήτη.

«Χωρίς παρέμβαση, το 93% των ατόμων με προδιαβήτη θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 20 χρόνια», δήλωσε ο Zhang. «Αλλά πολλοί άνθρωποι μάχονται να αλλάξουν τις βλαβερές συνήθειες τους και να τις κάνουν μακροπρόθεσμα τρόπο ζωής. Κατά συνέπεια οι μη φαρμακολογικές θεραπείες όπως ο βελονισμός θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες», τόνισε. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πολλοί άνθρωποι με προδιαβήτη δεν έχουν συμπτώματα και αισθάνονται καλά, αλλά μερικοί άνθρωποι μετά από ένα εξάμηνο διαγιγνώσκονται με διαβήτη».

Ο διαβήτης σχετίζεται με παράγοντες του τρόπου ζωής

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι συχνά ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από επιλογές τρόπου ζωής, όπως η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή, το άγχος και ο κακός ύπνος.

«Ο βελονισμός μπορεί να συμβάλει ολιστικά για να βοηθήσει τους ανθρώπους να εξισορροπήσουν τη ζωή τους», δήλωσε ο Zhang. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με την επίδραση του βελονισμού στον διαβήτη.

velonismos.jpg

Τι είναι ο βελονισμός

Ο βελονισμός αποτελεί μια ολοκληρωμένη θεραπευτική τεχνική, η οποία βασίζεται στην ανώδυνη τοποθέτηση βελόνων σε καθορισμένα σημεία του…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: