Η θερμοκρασία των ωκεανών το 2022 ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ επιβεβαιώνοντας περίτρανα τις βαθιές αλλαγές που έχουν επιφέρει στο κλίμα του πλανήτη και στο θαλάσσιο οικοσύστημα οι ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Περισσότερο από το 90% της υπερβολικής θερμότητας που παγιδεύεται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απορροφάται στους ωκεανούς. Η καταγραφή στοιχείων που ξεκινά από το 1958, δείχνει μια υπέρμετρη άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών, με ταχύτατη και επικίνδυνη επιτάχυνση μετά το 1990.
Οι μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στη θάλασσα επηρεάζουν σημαντικά τον καιρό και το κλίμα. Οι θερμότεροι ωκεανοί βοηθούν στην υπερφόρτιση των ακραίων καιρικών συνθηκών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη υγρασία στο αέρα, πιο έντονες βροχές, περισσότερες πλημμύρες, πιο συχνές καταιγίδες και πιο έντονους τυφώνες.
Ακόμα, τα πιο ζεστά νερά διαστέλλονται και ανεβάζουν τη στάθμη της θάλασσας θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις παράκτιες πόλεις.
Η θερμοκρασία των ωκεανών επηρεάζεται πολύ από τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος από τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, καθιστώντας τους ωκεανούς έναν αναμφισβήτητο δείκτη της παγκόσμιας θέρμανσης.
Το περασμένο έτος, όταν τελικά συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία αναμένεται να είναι το τέταρτο ή το πέμπτο θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ αναφορικά με τις επιφανειακές θερμοκρασίες του αέρα.
Όπως αναφέρει το Guardian κατά τη διάρκεια του 2022, είδαμε την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση της Λα Νίνια, η οποία είναι η ψυχρότερη φάση ενός ακανόνιστου κλιματικού κύκλου με επίκεντρο τον Ειρηνικό που επηρεάζει τα παγκόσμια καιρικά μοτίβα. Όταν επιστρέψει το Ελ Νίνιο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες του αέρα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων που παρήγαγε τη νέα ανάλυση θερμότητας των ωκεανών κατέληξε: «Οι κύκλοι ενέργειας και νερού της Γης έχουν αλλάξει βαθιά λόγω της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οδηγώντας σε διάχυτες αλλαγές το κλιματικό σύστημα της Γης».
Ο καθηγητής John Abraham, στο Πανεπιστήμιο του St Thomas στη Μινεσότα και μέλος της ομάδας μελέτης, είπε: «Αν θέλετε να μετρήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη πρέπει και να μετρήσετε το πού πηγαίνει η υπερθέρμανση και το πάνω από το 90% πηγαίνει στους ωκεανούς. Η μέτρηση των ωκεανών είναι ο πιο ακριβής τρόπος για να προσδιορίσουμε πόσο εκτός ισορροπίας είναι ο πλανήτης μας. Έχουμε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω της θέρμανσης των ωκεανών και αυτό έχει τεράστιες συνέπειες…
Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr