ΟΕΕ προς ΕΦΚΑ: Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των διπλών χρεώσεων εισφορών σε επιχειρηματίες και λογιστές

H πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τον αναπτυξιακό νόμο

Επιστολή, με την οποία καταθέτει 21 προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του ΕΦΚΑ και του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, απέστειλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στον Διοικητή του ΕΦΚΑ, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Στην επιστολή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και έκκληση να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες και λογιστές – φοροτεχνικοί. Συγκεκριμένα, μετά από ελέγχους του κεντρικού συστήματος του ΕΦΚΑ, διαπιστώθηκε ότι χρεώθηκαν στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων ποσά, τα οποία έχουν εξοφληθεί στο παρελθόν και εμφανίζονται ξανά ως οφειλές στους ατομικούς λογαριασμούς. H μη δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας έχει ως αποτέλεσμα επιχειρηματίες να μην μπορούν να εισπράξουν ποσά που δικαιούνται από το Δημόσιο, να μην μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα επιδότησης προσωπικού κ.λ.π..

Μεταξύ άλλων, προτείνονται ακόμα τα εξής:

Για τον ΕΦΚΑ

Απλούστευση της διαδικασίας εκκαθάρισης οφειλών για την άμεση έκδοση της ασφαλιστικής ενημερότητας.

Διασύνδεση και επικαιροποίηση όλων των οφειλών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με αυτόματη άντληση στοιχείων μέσω διαλειτουργικότητας και με άλλους φορείς.

Εμπρόθεσμη εμφάνιση των μηνιαίων οφειλών των αυτοαπασχολούμενων και όχι κατά την ημερομηνία λήξης της υποχρέωσης, ώστε οι καθυστερήσεις να μην καταλήγουν στο ΚΕΑΟ και να εκκαθαρίζονται καθυστερημένα.

Τακτοποίηση και εμφάνιση της πραγματικής εικόνας των χρεοπιστώσεων – υποχρεώσεων και καταβολών των εργοδοτών, έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης.

‘Αμεση διευθέτηση των περιπτώσεων παράλληλης ασφάλισης μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μέσω της υποβολής μηνιαίας ΑΠΔ με χρήση ιδιαίτερου κωδικού.

Δυνατότητα πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών Μη Μισθωτών και Μισθωτών μέσω καρτών πληρωμής με άμεση εκκαθάριση των ποσών, ώστε να παρέχεται η άμεση έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας.

‘Αμεση έκδοση απόφασης ΕΦΚΑ για τις αιτήσεις ασθένειας εργαζομένων, ώστε να μην προκύπτει δυσχέρεια στην εκκαθάριση μισθοδοσίας.

Ένταξη περισσότερων υποχρεώσεων εργοδοτών σε ψηφιακές διαδικασίες και ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως:

* υποβολή δελτίου μεταβολής ασφάλισης μισθωτών, μεταβολή στα στοιχεία εργοδότη

* μεταφορά έδρας

* υποβολή αδειών άνευ αποδοχών κ.ά.

* αλλαγή διαχειριστή σε υφιστάμενη εταιρεία.

Παράταση υποβολής ΑΠΔ μηνός Ιανουαρίου 2022 μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: