Οι αγορές τρελάθηκαν: Εκτοξεύονται οι τιμές σιταριού, στο +250% το νικέλιο!

Οι αγορές τρελάθηκαν: Εκτοξεύονται οι τιμές σιταριού, στο +250% το νικέλιο!

Οι αγορές εμπορευμάτων και μετάλλων χτυπούν «κόκκινο», βρίσκονται σε κατάσταση «τρέλας», απόρροια φυσικά της τεράστιας αναταραχής και ανησυχίας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι ενεργειακές τιμές (πετρέλαιο – φυσικό αέριο) προφανώς και κλέβουν την παράσταση, όμως αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τα σιτηρά και τα μέταλλα, μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει.

Με αποκορύφωμα τις σημερινές συνεδριάσεις, εκεί όπου το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) διέκοψε τις συναλλαγές, καθώς η τιμή του νικελίου εκτοξεύτηκε σε απίστευτα ύψη, πάνω από τις 100.000 δολάρια τον τόνο, δηλαδή αυξήθηκε κατά 250!

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών, για τα σιτηρά, με δεδομένο ότι η Ρωσία είναι ο Νο1 εξαγωγέας σιταριού στον πλανήτη και μαζί με την Ουκρανία κατέχουν το 1/4 των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού,  όπως επίσης το 19% της προσφοράς καλαμποκιού και το 80% της προσφοράς ηλιέλαιου. Η διακοπή των αθρόων παραδόσεων σιτηρών, έχει προκαλέσει ήδη πολύ μεγάλη ζημιά, η οποία αποτυπώνεται στους χρηματιστηριακούς δείκτες και προφανώς θα «εμφανιστεί» στις τιμές προϊόντων όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά.

Οι έμποροι σιτηρών είναι απρόθυμοι να αναλάβουν τους κινδύνους που συνδέονται με ρωσικά συμβόλαια και να πληρώσουν αυξημένα κόστη ναύλωσης και ασφάλισης πλοίων για την παραλαβή φορτίου από ρωσικούς λιμένες. Οι εξαγωγές της Ουκρανίας βρίσκονται ήδη σε αδιέξοδο λόγω του πολέμου. Τώρα το σιτάρι σημειώνει  άνοδο 2,2%, στα 13,2275 δολ. το μπούσελ στο Λονδίνο, ενώ πριν μερικές ώρες είχε φτάσει σεδυσθεώρητα επίπεδα, στα 13.635 δολ.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: