Οι εκλογές στο Ιράν και πώς θα επηρεάσουν εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Οι εκλογές στο Ιράν και πώς θα επηρεάσουν εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Σε πείσμα μιας διάχυτης μυθολογίας στη Δύση, το Ιράν δεν μπορεί να περιγραφεί απλώς ως μια «απολυταρχία».  Μπορεί να μην προσομοιάζει ακριβώς σε μια κλασική φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία, όμως η «Ισλαμική Δημοκρατία» εμπεριέχει δημοκρατικές διαδικασίες.

Αυτό μεταφράζεται σε εκλογές, που δεν είναι «προδιαγεγραμμένες», στην ύπαρξη πολιτικών κομμάτων, σε αντιπαραθέσεις στα μέσα ενημέρωσης και σε μια σχετικά ζωντανή πολιτική κουλτούρα,

Στην Αρχαία Αγορά κάτω από μια ελιά, με φόντο την Στοά του Αττάλου

Προφανώς και γύρω από όλα αυτά υπάρχουν διάφορες ασφαλιστικές δικλείδες και περιορισμοί που κατοχυρώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κράτους που έφερε η επανάσταση του 1979, όμως σίγουρα είναι μια συνθήκη αρκετά πιο δημοκρατική από αυτή π.χ. που επικρατεί στις Μοναρχίες του Κόλπου.

Άλλωστε, είναι αυτή η ύπαρξη δημοκρατικών πρακτικών (όπως και ενός ισχυρού πατριωτισμού) που μπορεί να εξηγήσει και την αντοχή του Ιράν και απέναντι σε παρατεταμένες και με μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος κυρώσεις και απέναντι σε διάφορες απόπειρες «αλλαγής καθεστώτος».

Τα βασικά πολιτικά ρεύματα

Συνήθως όταν μιλάμε για το Ιράν κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στους «μετριοπαθείς» και τους συντηρητικούς». Όμως, θα ήταν λάθος να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς με τη σημασία που έχουν στη Δύση. Στο Ιράν τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.

Έτσι οι «μετριοπαθείς» είναι όντως πιο «προοδευτικοί» σε πολιτιστικά ζητήματα, όπως την ίδια στιγμή είναι πιο «δεξιοί» στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, καθώς υποστηρίζουν περισσότερο την οικονομία της αγοράς και τις επιχειρήσεις, ενώ είναι περισσότερο φιλοδυτικοί.

Αντίθετα, οι «συντηρητικοί» ή «σκληροπυρηνικοί» είναι πιο συντηρητικοί σε πολιτιστικά ζητήματα, όμως είναι πιο «αριστεροί» στην οικονομική πολιτική, υποστηρίζοντας μεγαλύτερη παρέμβαση του κράτους στην οικονομία και  μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης. Παράλληλα, είναι υποστηρικτές μιας πιο σκληρής γραμμής απέναντι στη Δύση στα γεωπολιτικά.

Ο απολογισμός της κυβέρνησης Ρουχανί

Ο απερχόμενος πρόεδρος Χασάν Ρουχανί είχε κατορθώσει να επανεκλεγεί το 2017, παρά τη ισχυρή αντίπαλη υποψηφιότητα του Εμπραχίμ Ραϊσί (που σήμερα θεωρείται το φαβορί για εκλογή).

Στο πρόσωπό του είχαν συγκεντρωθεί οι ελπίδες για περισσότερες ελευθερίες αλλά και καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Ωστόσο, η δεύτερη θητεία του συνέπεσε με την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (που ήταν ένα από τα επιτεύγματα της πρώτης θητείας…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: