Οι “επιχειρηματικοί άγγελοι” στο πλευρό των startup και στην Ελλάδα με «έξυπνο» χρήμα

Περισσότερους από 60 Έλληνες επιχειρηματικούς αγγέλους, οι οποίοι στο πρώτο δεκάμηνο του 2022 πραγματοποίησαν έξι επενδύσεις, μεταξύ άλλων στις εταιρείες  Swaplanet, Athletopia, Moveo, POP, JamJar και CampsAround, αριθμεί πλέον το δίκτυο των Hellenic Business Angels Network (HeBAN), όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνιδρυτής του, Δρ Παναγιώτης Κετικίδης, μέλος διοικητικού συμβουλίου και του αντίστοιχου ευρωπαϊκού φορέα (EBAN).

«Συζητάμε πολλές ακόμα επενδύσεις, ενώ αυτές που έγιναν στο δεκάμηνο 2022 είχαν ύψος λίγο κάτω από 100.000 ευρώ έκαστη, με συμμετοχή περίπου οκτώ επιχειρηματικών αγγέλων κάθε φορά» εξηγεί, αναφερόμενος στον θεσμό των «αγγέλων», που -παρότι πολύ ανεπτυγμένος σε άλλες χώρες εδώ και δεκαετίες- έκανε τα πρώτα οργανωμένα βήματά του στην Ελλάδα το 2015.

Η αρχική προέλευση του όρου επιχειρηματικοί «άγγελοι» ανιχνεύεται στο Μπρόντγουεϊ, όπου χρησιμοποιείτο για να περιγράψει ευκατάστατους ιδιώτες, οι οποίοι παρείχαν τα αναγκαία κεφάλαια για θεατρικές παραγωγές, που χωρίς τη συνεισφορά τους δεν θα έφταναν ποτέ στη σκηνή. Ο όρος καθιερώθηκε μετέπειτα από τον William Wetzel, καθηγητή τότε στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαϊρ, που τον χρησιμοποίησε σε έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι επιχειρηματίες στις ΗΠΑ συγκέντρωναν «κεφάλαια σποράς»: οι «άγγελοι», όρος αντίστοιχος με τους «πάτρωνες» στην τέχνη, ήταν οι επενδυτές που στήριζαν τις νέες επιχειρήσεις, ακόμα και αν οι επενδύσεις τους ενείχαν υψηλό ρίσκο να χάσουν τα λεφτά τους. Κι αυτό -τη στήριξη μικρών και νεοσύστατων επιχειρήσεων- συνεχίζουν να κάνουν μέχρι σήμερα.

Βάσει έρευνας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (EBAN), σχεδόν το ένα τρίτο των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη άντλησε το 2018 κεφάλαια από επιχειρηματικούς αγγέλους (ΕΑ), οι οποίοι ήρθαν τρίτοι στη λίστα των πηγών χρηματοδότησής τους, μετά τις αποταμιεύσεις των ίδιων των ιδρυτών και την οικογένεια/φίλους τους.

Βάσει έρευνας του EBAN, το 2021 υπήρχαν κατά εκτίμηση 750.000 ΕΑ παγκοσμίως. Από αυτούς, 345.000 δραστηριοποιούνταν στην Ευρώπη, όπου επένδυσαν το 2021 σε περίπου 5070 νεοσύστατες επιχειρήσεις. «Παρότι η έννοια και ο τρόπος λειτουργίας των ΕΑ δεν είναι εντελώς άγνωστα στο ελληνικό οικοσύστημα, η ενεργή εμπλοκή στη δραστηριότητα στηρίζεται στις πρωτοβουλίες μικρού αριθμού ανθρώπων, ο οποίος παραμένει άγνωστος (εξαιρουμένων των εγγεγραμμένων μελών του HeBAN, δεν είναι γνωστός ο συνολικός αριθμός τους στην Ελλάδα)» σημειώνει ο δρ Κετικίδης.

Τι είναι οι επιχειρηματικοί άγγελοι, γιατί το χρήμα που προσφέρουν είναι «έξυπνο»,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: