Οι επιπτώσεις της συμφωνίας Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Οι επιπτώσεις της συμφωνίας Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

ΤΟ ΒΗΜΑ – PROJECT SYNDICATE

Κορωνοϊός : Επιστροφή στον… Μάρτιο – Σήμα κινδύνου από τα συγκριτικά στοιχεία

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε τη συμφωνία που ομαλοποιεί τις σχέσεις του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως ένα ιστορικό βήμα εφάμιλλο με τις προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες του Ισραήλ. Ο ισραηλινός ηγέτης υπερηφανεύτηκε ότι η συμφωνία με τα ΗΑΕ δικαίωσε το «δόγμα Νετανιάχου» ειρήνη για ειρήνη, αντί του γη για ειρήνη.

Αλλά για την ειρήνη με μια χώρα με την οποία το Ισραήλ δεν συνορεύει ούτε έχει πολεμήσει ποτέ, ο Νετανιάχου χρειάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για προσάρτηση μεγάλων τμημάτων της Δυτικής Όχθης. Υπήρχε λοιπόν μια πλευρά «γη για ειρήνη» στη συμφωνία.

Το «δόγμα» Νετανιάχου θάβει στην πράξη την έννοια πάνω στην οποία βασίστηκε η Αραβική Πρωτοβουλία για την Ειρήνη του 2002: ότι η ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση για να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των αραβικών κρατών με το Ισραήλ. Ο ίδιος ο αραβικός σύνδεσμος απέρριψε το αίτημα των Παλαιστινίων να καταδικάσει τη συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ.

Στις πολλές δεκαετίες του αραβοϊσραηλινού ανταγωνισμού, τα αραβικά κράτη έχουν προδώσει τους Παλαιστινίους τόσο όσο και το Ισραήλ. Στην ειρηνευτική συμφωνία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μεναχέμ Μπέγκιν με τον αιγύπτιο πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ το 1979, και οι δύο ηγέτες γνώριζαν ότι η μεταξύ τους ειρήνη πήγαζε από τις κρίσιμες στρατηγικές τους ανάγκες.

Γιατί λοιπόν ο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ, ηγέτης των ΗΑΕ, προκάλεσε την οργή των προδομένων Παλαιστινίων ομαλοποιώντας τις σχέσεις με το εβραϊκό κράτος; Πρώτον, απέδειξε ότι έχει το θάρρος να αποκαλέσει τα πράγματα με το όνομά τους. Οι χώρες του Κόλπου, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, είχαν επί χρόνια διακριτικές σχέσεις ασφαλείας με το Ισραήλ. Ως μεγάλη στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ έχει γίνει απαραίτητος σύμμαχος των συντηρητικών καθεστώτων που ταρακουνήθηκαν από την Αραβική Άνοιξη το 2011, την απειλή του ισλαμιστικού ριζοσπαστισμού και την αυξανόμενη περιφερειακή ισχύ του Ιράν.

Αλλά ο φόβος για την απόσυρση των ΗΠΑ από την περιοχή είναι εκείνος που σπρώχνει περισσότερο τα αραβικά κράτη προς το Ισραήλ.

Η ιδέα ότι ειρήνη με το Ισραήλ σημαίνει και ειρήνη με την Αμερική ήταν πάντα ένα ουσιαστικό κίνητρο πίσω από την απόφαση των Αράβων να επανεξετάσουν την συμφιλίωση με το εβραϊκό κράτος. Ο Σαντάτ υπέγραψε την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 επειδή ήθελε να στρέψει τον…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: