Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας στη διπλωματική «σκακιέρα»

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας στη διπλωματική «σκακιέρα»

Με ισχυρές συμμαχίες στη γεωπολιτική σκηνή θέλει να απαντήσει η κυβέρνηση στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Η συμφωνία με τις ΗΠΑ – η  οποία συνοδεύεται  από  μια «προωθημένη» επιστολή του υπουργού Εξωτερικών ´Αντονι Μπλίνκεν- έρχεται μια μόλις εβδομάδα μετά την ψήφιση από την Βουλή της συμφωνίας με τη Γαλλία. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για κινήσεις που αποτελούν ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα  ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή. Παράλληλα τονίζεται  πως  για πρώτη φορά οι ΗΠΑ καταδικάζουν το casus belli, απορρίπτοντας έτσι την τουρκική επεκτατική πολιτική, σε συμβατικό κείμενο. 

Σημαντική θεωρείται και η χρονική συγκυρία κατά την οποία υπογράφεται η συμφωνία,  καθώς το ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι στραμμένο στην περιοχή του Ινδό-Ειρηνικού. Επομένως- σύμφωνα με την κυβερνητική «ανάγνωση»  – αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα το ό,τι  επιλέγουν την Ελλάδα, ως μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες επενδύουν για το μέλλον, ενισχύοντας το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα

Μετά τις δύο συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα στην ευρύτερη περιοχή.. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα  σημαντική είναι η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου- Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην Αθήνα. 

Να σημειωθεί πως την Πέμπτη μπήκαν οι υπογραφές ανάμεσα στους υπουργούς Ελλάδας και Αιγύπτου στο  μνημόνιο  συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο κρατών. Πρόκειται για μια ακόμα κίνηση που επιβεβαιώνει τις  εξαιρετικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ χωρίς αποτέλεσμα παραμένει το «άνοιγμα» που επεχείρησε η Άγκυρα στο Κάιρο.

Παράλληλα η Αθήνα «κοιτά» προς τη Λιβύη και στην Τρίπολη θα βρεθεί την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Δένδιας , προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για την σταθεροποίηση της χώρας. Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα «επενδύει» στο τουρκολιβυκό μνημόνιο σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει νέες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Αθήνα να καθιστά σαφές πως το .. περιβόητο μνημόνιο είναι παράνομο.

Πώς «διαβάζει» η κυβέρνηση τη συμφωνία με τις ΗΠΑ 

Για «ιστορική συμφωνία» μιλούν κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας πως  γίνεται πολύ σαφής αναφορά στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, έτσι όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Συμπληρώνουν πως αυτό, ευθέως παραπέμπει στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. 

Ο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: