Οι ΗΠΑ αποσύρουν τους Patriot από τη Σαουδική Αραβία κι εμείς στέλνουμε τους δικούς μας!

Οι ΗΠΑ αποσύρουν τους Patriot από τη Σαουδική Αραβία κι εμείς στέλνουμε τους δικούς μας!

https://www.etsy.com/listing/804994360/bracelet-handmade-women-gold-plated

Οι ΗΠΑ αποσύρουν τους Patriot από τη Σαουδική Αραβία κι εμείς στέλνουμε τους δικούς μας!

Η μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία δεν θα πλήξει τις αμυντικές ικανότητες της χώρας, διαβεβαίωσε χθες Κυριακή ο συνασπισμός υπό το Ριάντ που επιχειρεί εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή τη μείωση του αριθμού των στρατευμάτων τους και των μονάδων αντιαεροπορικής άμυνας που έχουν αναπτύξει στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένων των συστοιχιών Patriot και του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD τα οποία έχουν αναπτύξει στη Σαουδική Αραβία.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Ελλάδα θα επιμείνει στην αποστολή δικών της Patriot στην περιοχή για να καλύψει όπως φαίνεται -μαζί με άλλες χώρες- την αμερικανική αποχώρηση! Μόνο που οι “άλλες χώρες” δεν αντιμετωπίζουν την τουρκική απειλή!

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 20 Απριλίου ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ είχαν ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία και είχαν υπογράψει τη συμφωνία για αποστολή ελληνικών Patriot!

Σε δήλωσή του μετά το πέρας των επαφών, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε σημαντική την κοινή του επίσκεψη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στη Σαουδική Αραβία. «Καταρχήν, υπογράψαμε μια συμφωνία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, κάτι το οποίο αποτελούσε επιδίωξη και των δύο πλευρών για μακρό χρόνο. Και υπογράψαμε και τη συμφωνία για τη μετακίνηση μιας συστοιχίας Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία. Αυτό συνιστά για τη χώρα μας μια μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου. Μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει ως κύριο στόχο την προσύνδεση της χώρας με τις χώρες του Κόλπου, έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας .

Τώρα οι Αμερικανοί φεύγουν αλλά οι Σαουδάραβες επιμένουν ότι έχουν εξασφαλίσει την αντιαεροπορική τους άμυνα.

«Η αποχώρηση δεν θα επηρεάσει τις σαουδαραβικές αμυντικές ικανότητες», δήλωσε ο Τούρκι αλ Μάλικι εκπρόσωπος του συνασπισμού στους δημοσιογράφους.

Η Σαουδική Αραβία, που ηγείται από το 2015 ενός αραβικού συνασπισμού εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, εξαρτάται πολύ από τους πυραύλους Patriot για να αναχαιτίζει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται σχεδόν καθημερινά από την Υεμένη εναντίον της σαουδαραβικής επικράτειας.

Η σαουδαραβική αεράμυνα αναχαίτισε το Σάββατο συνολικά 17 μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι, επεσήμανε ο αλ Μάλικι.

 

Μείωση της αμερικανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή

Την Παρασκευή το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν «ζήτησε (…) την απομάκρυνση φέτος το καλοκαίρι από την περιοχή κάποιων δυνάμεων και στρατιωτικών μέσων, κυρίως εξοπλισμού αεράμυνας».

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Πεντάγωνο ξεκίνησε στις αρχές του μήνα να απομακρύνει οκτώ αντιαεροπορικές συστοιχίες από το Ιράκ, το Κουβέιτ, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και το σύστημα THAAD το οποίο είχε αναπτύξει στη Σαουδική Αραβία.

Κάθε αντιαεροπορική συστοιχία απαιτεί την παρουσία πολλών εκατοντάδων στρατιωτικών και η απομάκρυνσή τους σημαίνει την απόσυρση από την περιοχή χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών.

«Θα διατηρήσουμε…

Ποιοτική & Οικονομική VoIP Τηλεφωνία
Source link

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: