Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας

Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινά ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.
Την εξέλιξη αυτή χαιρετίζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες θα έχουν ως αντικείμενο θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης, σημειώνει το State Department. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι οι συνομιλίες έχουν τη προοπτική να οδηγήσουν στον περιορισμό των περιφερειακών εντάσεων.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρετίζουν τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες πάνω σε θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης. Αυτές οι συνομιλίες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη μείωση των περιφερειακών εντάσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Ερντογάν είχε ανεβάσει τους τόνους
Λίγο προτού ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί με τις δηλώσεις του και καλεί την Αθήνα να μην κλιμακώνει τις εντάσεις στην περιοχή. Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη την Τρίτη πως ελπίζει ότι η επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή.
«Πρέπει να μην αφήσουμε τη Μεσόγειο να γίνει μια περιοχή ανταγωνισμού και να τη μετατρέψουμε σε ύδατα που θα εξυπηρετήσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε πρέσβεις χωρών της ΕΕ στην Άγκυρα.
«Προτρέπουμε την Ελλάδα να απέχει από ενέργειες που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις. Πιστεύω ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα που θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου θα σημάνουν μια νέα εποχή», συμπλήρωσε, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος «να επαναφέρει σε τροχιά» τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν ενταθεί σε πολυάριθμα θέματα, κυρίως όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.
«Είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε σε τροχιά τις σχέσεις μας» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ που είναι διαπιστευμένοι στηνΆγκυρα, όπως μεταδίδει και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Ελπίζουμε πως οι ευρωπαίοι φίλοι μας θα δείξουν την ίδια βούληση».
Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποίησαν σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν να τιμωρήσουν τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειες…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: