Οι νεκροί της πανδημίας δυναμιτίζουν το πολιτικό σκηνικό

Οι νεκροί της πανδημίας δυναμιτίζουν το πολιτικό σκηνικό

Το ωστικό κύμα από την αποκαλυπτική μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα-Λύτρα έχει ταρακουνήσει συθέμελα το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Δημιουργεί συνθήκες ακραίας πόλωσης και αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, που αναμένεται να κορυφωθεί-σε επίπεδο αρχηγών- κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

 Προκαλεί, όμως, εσωκομματικές εντάσεις και έντονες συζητήσεις, κυρίως εντός της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα όσα αποκαλύπτουν Τσιόδρας και Λύτρα στη μελέτη τους, δίνουν το έναυσμα στο Κίνημα Αλλαγής υπό τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, να οξύνει την αντιπολιτευτική του ρητορική απέναντι στην κυβέρνηση και στους χειρισμούς της στο θέμα.

Για την κυβέρνηση, η κρίση που προκλήθηκε από τη μελέτη των δύο επιστημόνων, είναι ίσως η δυσκολότερη σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο που έχει διαχειριστεί έως τώρα. Με εμφανή αμηχανία, η κυβέρνηση έπαιξε εξ΄αρχής το «χαρτί» της άγνοιας του πρωθυπουργού για τη συγκεκριμένη μελέτη, θέλοντας να τον τοποθετήσει μακριά από το κάδρο των ευθυνών. Είναι προφανές, μάλιστα, ότι τα τελευταία 24ωρα το Μαξίμου επιχειρεί έστω και εμμέσως να μετακυλήσει τις ευθύνες για τη μη «αξιοποίηση» της μελέτης στα χαμηλότερα κλιμάκια, που πέραν πάσης αμφιβολίας, έλαβαν γνώση των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι δύο καθηγητές.

Η σύνδεση με τον ανασχηματισμό, τη μετακίνηση Κικίλια και την αποπομπή Κοντοζαμάνη

Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί εντός της Νέας Δημοκρατίας, που συνδέουν τη μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια από το υπουργείο Υγείας και την αποπομπή του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, με την επίμαχη μελέτη και το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε, στη «λογική» που αυτή επίτασσε, δηλαδή τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ και την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού. 

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαγραφή Κουρουμπλή και η διαφοροποίηση Ξάνθου

Το μείζον ζήτημα είναι ποιος φέρει την ευθύνη που  δεν έγιναν τα παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έστρεψε πυρά του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον αποκαλεί ψεύτη, επικαλούμενος τις δηλώσεις που είχε κάνει εντός της Βουλής προ ημερών, όταν υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να υποδεικνύουν ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ ανεβάζει τα ποσοστά θνητότητας. Σύσσωμα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξαπολύσει μετωπική επίθεση προς την κυβέρνηση, που αναμένεται να συνεχιστεί στους ίδιους υψηλούς τόνους και στη Βουλή.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, έχει να…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: