Οι πόλεις που αντέχουν στον καύσωνα | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Οι πόλεις που αντέχουν στον καύσωνα | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ο καύσωνας των τελευταίων ημερών δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα. Σε όλη τη δυτική Ευρώπη, χώρες όπως η Γαλλία βιώνουν το τρίτο κύμα ανυπόφορης ζέστης φέτος το καλοκαίρι, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να αγγίξουν τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ πάνω από το 80% του αμερικανικού πληθυσμού θα βιώσει θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 32 βαθμούς Κελσίου την επόμενη εβδομάδα, ακόμη και στις βορειοανατολικές πολιτείες. Περίπου 100 εκατ. Αμερικανοί δέχτηκαν προειδοποιήσεις για τον καύσωνα οκτώ από τις τελευταίες 16 μέρες.

Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε αστικό περιβάλλον παλεύουν να βρουν τρόπους να δροσιστούν, σε χώρες οι υποδομές των οποίων δεν έχουν σχεδιαστεί για να είναι ανθεκτικές σε τέτοια φαινόμενα, αφού πριν την κλιματική αλλαγή ο καύσωνας ήταν εξαιρετικά σπάνιος, ενώ τα νοικοκυριά δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της ζέστης.

Άλλωστε, όπως τονίζει σε άρθρο του το CNN, οι ατομικές λύσεις μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, καταλήγουν όμως να εντείνουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα, τόσο τα κλιματιστικά, όσο και η χρήση του αυτοκινήτου αντί των ΜΜΜ, επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή.

Λύσεις, όμως, υπάρχουν. Και το αμερικανικό μέσο παρουσιάζει οκτώ πόλεις – ανάμεσά τους και η Αθήνα – που έχουν λάβει μέτρα ή έχουν σχεδιάσει λύσεις για το πρόβλημα των αυξημένων θερμοκρασιών.

Μεντεγίν, Κολομβία: Δέντρα στους δρόμους και όχι μόνο στα πάρκα

Το βραβευμένο πρόγραμμα «Πράσινοι Διάδρομοι» της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Κολομβίας, κατάφερε να δημιουργήσει σκιά σε ολόκληρο τον αστικό ιστό.

Πρόκειται για ένα δίκτυο 18 δρόμων και 12 υδάτινων διαύλων που μετατράπηκε σε πράσινους ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους, οι οποίοι συνδέουν τα πάρκα και τα αξιοθέατα της πόλης μεταξύ τους.

Στις περιοχές από τις οποίες περνά το δίκτυο, η θερμοκρασία έχει μειωθεί έως και κατά 3 βαθμούς Κελσίου, με τους αξιωματούχους να ελπίζουν ότι μέχρι το 2030 θα έχουν ρίξει το θερμόμετρο κατά 5 βαθμούς Κελσίου.

«Τα αστικά δάση είναι η καλύτερη λύση για τη ζέστη στις πόλεις», εξηγεί στο CNN η Κάθι Μπόμαν Μακλούντ, διευθύντρια του Κέντρου Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller (Arscht-Rock) στο Ατλαντικό Συμβούλιο. «Η Μεντεγίν έχει ρίξει τη μέση θερμοκρασίας της πόλης το καλοκαίρι, γεγονός αξιοθαύμαστο».

Μέχρι το 2019, η πόλη είχε φυτέψει πάνω από 8.000 δέντρα και 350.000 θάμνους Επιπλέον, χρησιμοποιεί μια περιοχή κάτω από μια υπερυψωμένη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: