ΟΗΕ : 10 προτεραιότητες για μια παγκόσμια επανεκκίνηση | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

ΟΗΕ : Ανακοίνωσε 10 προτεραιότητες για μια παγκόσμια επανεκκίνηση

Δράσεις για να ξεπεραστεί η καταστροφή του 2020, συνέπεια της παγκόσμιας πανδημίας, της ανεπαρκούς καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της αυξανόμενης ανισότητας, ζήτησε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ. Παράλληλα, κάλεσε για ανάκαμψη από τη σημερινή οικονομική κρίση χωρις κανέναν αποκλεισμό.

Στην ετήσια ομιλία του προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες παρουσίασε τις προτεραιότητες του για τον ΟΗΕ το 2021 και περιέγραψε έναν κόσμο σε κίνδυνο, ενώ προειδοποίησε για τις συνέπειες αν δεν εργαστούμε όλοι μαζί.

Ανοίγουν 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια – Τι θα ισχύσει στις «κόκκινες» περιοχές

Ενα φρικτό έτος

Το 2020 ήταν ένα φρικτό έτος, ένα έτος θανάτου, καταστροφής και απελπισίας, είπε ο γενικός γραμματέας κάνοντας έναν απολογισμό της περσινής χρονιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν από την πανδημία.

Σε αυτή την κατεύθυνση αντέταξε πως το 2021 πρέπει να είναι η χρονιά που θα αλλάξουμε ταχύτητα και θα θέσουμε τον κόσμο σε σωστή πορεία. «Πρέπει να πάμε από τον θάνατο στην υγεία, από την καταστροφή στην ανοικοδόμηση, από την απελπισία στην ελπίδα, από τα συνηθισμένα στην αλλαγή» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στους εκπροσώπους των κρατών-μελών στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

Δέκα προτεραιότητες

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες περιέγραψε τις δέκα προτεραιότητες του για να υπάρξει ελπίδα και δυνατότητες για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. «Πρώτη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης σε οικονομικά προσιτά εμβόλια και δεύτερη η βιώσιμη ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς. Οι εμβολιασμοί είναι το πρώτο ηθικό τεστ που έχουμε μπροστά μας» τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Προσέθεσε ότι η επιστήμη πετυχαίνει αλλά η αλληλεγγύη αποτυγχάνει και ζήτησε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα που θα θέσουν σε προτεραιότητα την υγεία και όσους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ταυτόχρονα με την επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων.

Επισήμανε, επίσης, ότι οι μαζικές επενδύσεις στην καθολική υγειονομική κάλυψη, στη φροντίδα ψυχικής υγείας, στην κοινωνική προστασία και στην αξιοπρεπή εργασία είναι απαραίτητες. Ζήτησε ακόμη την ανακούφιση χρέους και επέμεινε ότι η ανάκαμψη πρέπει να ξεκινήσει αμέσως. Ο κόσμος δεν μπορεί να θεραπευθεί από τον ιό εάν οι οικονομίες είναι σε μηχανική υποστήριξη, είπε.

Το κλίμα

Οι άλλες οκτώ προτεραιότητες του γενικού γραμματέα περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: