ΟΗΕ – Επιτακτική ανάγκη να δοθούν εμβόλια στις φτωχές χώρες – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

ΟΗΕ – Επιτακτική ανάγκη να δοθούν εμβόλια στις φτωχές χώρες

Ένας κόσμος χωρίς COVID-19 δεν θα είναι δυνατός έως ότου όλοι έχουν ίση πρόσβαση στα εμβόλια. Περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό από τότε που σάρωσε τον πλανήτη από τις αρχές του 2020, αλλά αναμένεται ότι ο ρυθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν θα επιβραδυνθεί εάν εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα μελέτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην οποία για μία ακόμα φορά γίνεται λόγος για το μεγάλο διακύβευμα των εμβολιασμών, τις ανισότητες που υπάρχουν, αλλά και τον κίνδυνο από τις ανισότητες αυτές για την παγκόσμια ευημερία.

Πολιτική «καρότου και μαστιγίου» στο μέτωπο του εμβολιασμού

Όπως τονίζεται στη σχετική μελέτη, οι ανεπτυγμένες χώρες είναι πολύ πιο πιθανό να εμβολιάσουν τους πολίτες τους, κάτι που κινδυνεύει να παρατείνει την πανδημία και να διευρύνει την παγκόσμια ανισότητα.

Η μελέτη ξεκινά με έναν απλό ορισμό της έννοιας «ισότητα εμβολίων»: Πολύ απλά, σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση σε ένα εμβόλιο που προσφέρει προστασία από τη μόλυνση από την COVID-19 .

Ο ΠΟΥ έχει θέσει παγκόσμιο στόχο το 70 % του πληθυσμού όλων των χωρών να εμβολιαστούν μέχρι τα μέσα του 2022, αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα χρειαστεί πιο δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια.

Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( ΠΟΥ ) είπε ότι η αξία των εμβολίων δεν ήταν «επιστήμη πυραύλων, ούτε φιλανθρωπία. Είναι έξυπνη δημόσια υγεία και είναι προς το συμφέρον όλων ».

Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Εκτός από το ηθικό επιχείρημα ότι καμία χώρα ή πολίτης δεν αξίζει περισσότερο από μια άλλη, ανεξάρτητα από το πόσο πλούσια ή φτωχή είναι, μια μολυσματική ασθένεια όπως η COVID-19 θα παραμείνει απειλή παγκοσμίως, όσο υπάρχει οπουδήποτε στον κόσμο.

Η άδικη διανομή εμβολίων δεν αφήνει μόνο εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια ανθρώπους ευάλωτους στον θανατηφόρο ιό, επιτρέπει επίσης να εμφανιστούν και να εξαπλωθούν ακόμη πιο θανατηφόρες παραλλαγές σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, η άνιση κατανομή των εμβολίων θα εντείνει την ανισότητα και θα μεγαλοποιήσει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών και θα αντιστρέψει δεκαετίες σκληρά κερδισμένης προόδου στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ανισότητα των εμβολίων θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στην κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη σε χώρες χαμηλού και χαμηλού μεσαίου εισοδήματος και θα καθυστερήσει την πρόοδο στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ( ΣΒΑ ). Σύμφωνα με το UNDP , οκτώ στους δέκα ανθρώπους που…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: