ΟΗΕ : Ο πλανήτης δεν έχει πετύχει ούτε έναν από τους στόχους για την κλιματική αλλαγή – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

ΟΗΕ : Ο πλανήτης δεν έχει πετύχει ούτε έναν από τους στόχους για την κλιματική αλλαγή

Το 2010, οι ηγέτες 196 χωρών συγκεντρώθηκαν στην Ιαπωνία και συμφώνησαν σε μια λίστα από στόχους που είχαν σχεδιαστεί για τη σωτηρία του πλανήτη.

Οι Στόχοι Βιοποικιλότητας AICHI δημιουργούσαν ένα δεκαετές πλάνο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη, την προώθηση της βιωσιμότητας και την προστασία των οικοσυστημάτων. Οι στόχοι ήταν φιλόδοξοι, όμως καίριοι. Ένας εξ αυτών, για παράδειγμα, στόχευε στην αποτροπή της εξαφάνισης απειλούμενων ειδών και στη βελτίωση της κατάστασής τους μέχρι το 2020.

Ο «Ιανός» φέρνει καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους – Δείτε πού θα «χτυπήσει»

Η προθεσμία έφτασε στο τέλος της, και ο πλανήτης έχει αποτύχει συλλογικά να εκπληρώσει έστω και έναν από αυτούς τους στόχους, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιων Προοπτικών Βιοποικιλότητας του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι»

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι σε ό,τι αφορά την κληρονομιά που θα αφήσει στις επόμενες γενιές», προειδοποιεί η έκθεση. «Η βιοποικιλότητα μειώνεται σε πρωτόγνωρους ρυθμούς και οι πιέσεις πίσω από αυτή τη μείωση εντείνονται όλο και περισσότερο».

Αν συνεχίσουμε την πορεία μας στην επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης, η βιοποικιλότητα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, καθοδηγούμενη από τα «αυτή τη στιγμή μη-βιώσιμα μοτίβα παραγωγής και κατανάλωσης, αύξησης του πληθυσμού και τεχνολογικής εξέλιξης», τονίζει η έκθεση.

Από τους είκοσι στόχους, μόνο έξι έχουν «επιτευχθεί μερικώς». Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχουσες χώρες ανακοίνωσαν ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των εθνικών στόχων βρίσκονται σε πορεία εκπλήρωσης, οι μισοί βλέπουν πιο αργή πρόοδο, ενώ το 11% δεν έχει γνωρίσει ουσιαστική πρόοδο και το 1% κινείται προς την… αντίθετη κατεύθυνση.

Υπάρχει κάποια ελάχιστη πρόοδος, όμως «ο ρυθμός της απώλειας βιοποικιλότητας είναι πρωτόγνωρος για την ανθρώπινη ιστορία και οι πιέσεις αυξάνονται», εξηγεί η Ελίζαμπεθ Μαρούμα Μρέμα, γενική γραμματέας του Συμβουλίου του ΟΗΕ για την Βιολογική Ποικιλότητα, σε δελτίο τύπου.

«Τα οικοσυστήματα της γης βρίσκονται σε κίνδυνο. Και όσο περισσότερο η ανθρωπότητα εκμεταλλεύεται τη φύση με μη βιώσιμους τρόπους και υποσκάπτει τη συμβολή της στους ανθρώπους, τόσο περισσότερο υποσκάπτουμε και την ίδια μας την ευημερία και την ασφάλεια».

Τι έχει πετύχει ο πλανήτης

Πρώτα τα καλά νέα: Κατά την περασμένη δεκαετία σημειώθηκε μια μικρή πρόοδος.

Οι έξι στόχοι που επιτεύχθηκαν εν μέρει είναι: η αποτροπή χωροκατακτητικών ειδών, η διατήρηση προστατευόμενων περιοχών, η…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: