ΟΗΕ: Πορεία προς την πείνα αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

ΟΗΕ: Πορεία προς την πείνα αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Δεκάδες χώρες κινδυνεύουν με διαδηλώσεις, ταραχές και πολιτική βία φέτος, καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως, προειδοποίησε ο επικεφαλής του κλάδου επισιτιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, την Πέμπτη, ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης (WFP) του ΟΗΕ, δήλωσε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει «τρομακτικές» ελλείψεις, που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν χώρες οι οποίες εξαρτώνται από τις εξαγωγές σιταριού από την Ουκρανία και τη Ρωσία, όπως αναφέρεται σε άρθρο του βρετανικού Guardian.

Χέερτ Μακ: «Πληρώσαμε βαρύ τίμημα για τις ημιτελείς ευρωπαϊκές κατασκευές»

«Ακόμα και πριν από την κρίση στην Ουκρανία, αντιμετωπίζαμε μια πρωτοφανή παγκόσμια επισιτιστική κρίση, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και της αύξησης των τιμών των καυσίμων», τόνισε ο Μπίσλεϊ και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Τότε, νομίζαμε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει χειρότερα, αλλά αυτός ο πόλεμος ήταν καταστροφικός».

Η Ουκρανία καλλιεργεί κάθε χρόνο αρκετά τρόφιμα για να θρέψει 400 εκατομμύρια ανθρώπους. Παράγει το 42% του παγκόσμιου ηλιέλαιου, το 16% του αραβοσίτου και το 9% του σιταριού. Η Σομαλία εξαρτάται από την Ουκρανία και τη Ρωσία για όλες τις εισαγωγές σιταριού, ενώ η Αίγυπτος προμηθεύεται το 80% των σιτηρών της από τις δύο χώρες.

Το WFP προμηθεύεται το 40% του σιταριού για τα προγράμματα επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας από την Ουκρανία και, μετά την αύξηση του λειτουργικού του κόστους κατά 70 εκατ. δολάρια το μήνα, αναγκάστηκε να μειώσει στο μισό τις μερίδες σε αρκετές χώρες.

Αναφέροντας ως βασικούς παράγοντες τις αυξήσεις στις τιμές της ναυτιλίας, των λιπασμάτων και των καυσίμων – λόγω του Covid-19, της κλιματικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία – ο Μπίσλεϊ δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από «χρόνια πείνα» αυξήθηκε από 650 εκατομμύρια σε 810 εκατομμύρια τα τελευταία πέντε χρόνια.

Και προσέθεσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βιώνουν «πείνα-σοκ» είχε αυξηθεί από 80 εκατομμύρια σε 325 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο. Οι άνθρωποι αυτοί κατατάσσονται ως διαβιούντες σε επίπεδα κρίσης επισιτιστικής ανασφάλειας, όρο που περιέγραψε ως «πορεία προς την πείνα», σημειώνοντας πως σημαίνει ότι «δεν ξέρεις από πού θα προέλθει το επόμενο γεύμα σου».

Ο διευθυντής του προγράμματος σίτισης των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι, μετά το οικονομικό κραχ του 2007-09, ξέσπασαν ταραχές σε 48 χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών και ο πληθωρισμός αυξήθηκαν.

«Οι οικονομικοί…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: