Όλο και πιο κοντά οι εκλογές με διακύβευμα το «σταθερότητα ή περιπέτειες» 

Όλο και πιο κοντά οι εκλογές με διακύβευμα το «σταθερότητα ή περιπέτειες» 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Ως επικρατέστερο σενάριο αντιμετωπίζεται πλέον η πρόωρη προσφυγή της χώρας στις κάλπες καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται νέες εισηγήσεις για προκήρυξη εκλογών ενώ ήδη έχει αποφασιστεί και το προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ που θα είναι το: «σταθερότητα ή περιπέτειες».  

Στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha TV o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε μεν τα εκλογικά σενάρια που φούντωσαν και πάλι εξαιτίας της πολεμικής κρίσης αλλά απεκάλυψε ότι το δίλημμα των εκλογών θα είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες». Ως γνωστόν, βέβαια, οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται, όμως, το περιεχόμενο του προεκλογικού διλήμματος δείχνει να σχετίζεται άμεσα με την πολεμική κρίση και ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι πλέον το πιθανότερο σενάριο δεν είναι απλώς η μη εξάντληση της τετραετίας αλλά η προσφυγή στις κάλπες μόλις το επιτρέψει η κατάσταση στην ουκρανική κρίση. Όπως φαίνεται, μάλιστα, στόχος του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει την εύλογη ανασφάλεια που προκαλεί στους πολίτες η κρίση και να ζητήσει ανανέωση της εντολής προς αυτήν προκειμένου να αποφευχθεί η αστάθεια των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.  

Συζητήσεις για εκλογικό σύστημα και κατάρτιση ψηφοδελτίων 

Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν, όμως, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής όπου είναι προφανές ότι θα ασκηθεί πίεση στους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων να μεταβάλλουν τις επιλογές τους προκειμένου «να αποφύγει η χώρα τις περιπέτειες». Περαιτέρω, τις τελευταίες ημέρες διακινούνται και πάλι σενάρια ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός της θητείας της με στόχο την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης ακόμη και με ποσοστό της τάξης του 35%. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για εκλογικό αιφνιδιασμό αποκαλύπτονται, όμως, και από το γεγονός ότι ανοίγουν πλέον συζητήσεις για τα γαλάζια ψηφοδέλτια τόσο στις περιφέρειες της χώρας όσο και στο Επικρατείας. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ότι ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών.  

Ανησυχία για νέο κύμα ανατιμήσεων 

Η κύρια αιτία της πιθανολογούμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι βέβαια το κύμα των…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: