Ωρα ορκωμοσίας Λούλα -Ετοιμη να εκραγεί η Βραζιλία | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Βραζιλία: Ορκωμοσία Λούλα σε μια Βραζιλία έτοιμη να εκραγεί – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η ώρα της ορκωμοσίας έφτασε για τον Λούλα ντα Σίλβα, τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία μιας βαθιά διαιρεμένης χώρας. Η τελετή θα διεξαχθεί στην Μπραζίλια υπό αυστηρότατες συνθήκες ασφαλείας, μετά τις απειλές για βία από τους υποστηρικτές του ακροδεξιού προκατόχου του Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Η τελετή στο Κογκρέσο αρχίζει στις 20:00 ώρα Ελλάδας, και στη συνέχεια ο Λούλα θα μεταβεί στο παλάτι Planalto για να φορέσει την προεδρική ζώνη ενώπιον πλήθους 30.000 υποστηρικτών, ενώ περίπου 300.000 αναμένεται να συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν στην πλατεία της Μπραζίλια.

Αντιμέτωπος με τρομακτικές προκλήσεις

Ο Λούλα, 77 ετών, νίκησε οριακά τον Μπολσονάρου τον Οκτώβριο κερδίζοντας μια τρίτη προεδρική θητεία μετά από ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια του οποίου βρέθηκε επί ενάμισι χρόνο στη φυλακή λόγω καταδικαστικών αποφάσεων για διαφθορά, οι οποίες αργότερα ανατράπηκαν.

Τα προηγούμενα χρόνια ως πρόεδρος του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) από το 2003-2010, ο πρώην συνδικαλιστής ηγέτης έβγαλε εκατομμύρια Βραζιλιάνους από τη φτώχεια, με την άνθηση του εμπορίου να δίνει ώθηση στην οικονομία.

Τώρα, αντιμετωπίζει την τρομακτική πρόκληση της βελτίωσης της στάσιμης οικονομίας της Βραζιλίας, ενώ παράλληλα καλείται να ενώσει μια χώρα που έχει οδηγηθεί σε οδυνηρή πόλωση από τον Μπολσονάρου.

«Αναμένονται πολλά από τον Λούλα. Θα έχει τη δύσκολη αποστολή να αποκαταστήσει την ομαλότητα και την προβλεψιμότητα στη Βραζιλία και κυρίως να φέρει γρήγορα αποτελέσματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της», δήλωσε στο Reuters ο Creomar de Souza, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Dharma Political Risk στη Μπραζίλια.

Στις ΗΠΑ «δραπέτευσε» ο Μπολσονάρου

Ο Μπολσονάρου αναχώρησε από τη Βραζιλία για τη Φλόριντα την Παρασκευή, αποφεύγοντας να παραδώσει την προεδρική ζώνη στον αντίπαλό του, τη νίκη του οποίου δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει, ενώ παράλληλα απομακρύνθηκε από οποιονδήποτε άμεσο νομικό κίνδυνο που σχετίζεται με τη θητεία του.

Οι υποστηρικτές του διαμαρτύρονται εδώ και δύο μήνες ότι οι εκλογές ήταν «κλεμμένες» και καλούσαν σε στρατιωτικό πραξικόπημα για να εμποδίσουν την επιστροφή του Λούλα στο αξίωμα σε ένα κλίμα βανδαλισμών και βίας.

Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης

Ένας υποστηρικτής του συνελήφθη για την κατασκευή βόμβας που ανακαλύφθηκε σε φορτηγό φορτωμένο με αεροπορικά καύσιμα στην είσοδο του αεροδρομίου της Μπραζίλια και ομολόγησε ότι επεδίωκε να σπείρει το χάος για να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση.

Σε μια…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: