«Όσο ο Ερντογάν απειλεί (μόνο), η Δύση τον αφήνει»

«Όσο ο Ερντογάν απειλεί (μόνο), η Δύση τον αφήνει»

Οι ρητορικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας αποτελούν πια ρουτίνα για τον Tούρκο πρόεδρο. Η επιθετικότητα της Άγκυρας έχει φτάσει σε νέο επίπεδο, ποσοτικά και ποιοτικά. Στην πρόσφατη πανευρωπαϊκή διάσκεψη της Πράγας έφτασε και στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αναφέρει ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους*, σε σχόλιό του στην Deutsche Welle.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαϊνάρντους, με τη δήλωσή του ότι “δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα”, ο Τούρκος πρόεδρος «απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για μια ειρηνική διευθέτηση των διαφορών». «Ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες θα αισθάνθηκε αρκετά απομονωμένος. Κανένας δεν στήριζε την αντιδιπλωματική στρατηγική του. Το αντίθετο συνέβη: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, κάλεσε τον Ερντογάν να επανέλθει στον διάλογο με τον Μητσοτάκη.  Δήλωσε επίσης ότι για το Παρίσι, η πρόσφατη τουρκο-λιβυκή συμφωνία δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας» παρατηρεί.

Το Βερολίνο ανησυχεί επίσης ότι η θαλάσσια ζώνη που διεκδικεί η Άγκυρα νοτίως της Κρήτης θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενο πεδίο ανάφλεξης. “Αποτελεί αρχή του διεθνούς δικαίου ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνάπτουν συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απευθυνόμενος στην Άγκυρα.

Η Άγκυρα απορρίπτει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας

«Η ισχύς του διεθνούς δικαίου είναι μειωμένη, εάν ένα από τα μέρη της διαφοράς δεν αναγνωρίζει αυτό το δίκαιο. Η απόρριψη του διεθνούς δικαίου της θάλασσας από την Άγκυρα παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο για την ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και – σε συνδυασμό με αυτό – την εναρμόνιση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ» παρατηρεί ο κ. Μαϊνάρντους και συνεχίζει:

«”Όσο πιο απειλητική είναι η ρητορική εξ Ανατολών και όσο πιο ανοιχτά η τουρκική ηγεσία αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο  και την ελληνική κυριαρχία, τόσο πιο σαφής είναι η δημόσια απόρριψη αυτών των θέσεων εκ μέρους του  Βερολίνου”, δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα. Η θέση αυτή  θυμίζει μια αρχή της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Άγκυρας που ισχύει από το 2020 και φέρει την υπογραφή της τότε καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Ως απάντηση στην τελευταία μεγάλη κρίση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, η Ε.Ε. υιοθέτησε τη λεγόμενη στρατηγική “καρότο και μαστίγιο”. Η ουσία αυτής της στρατηγικής εντοπίζεται στο ότι οι Βρυξέλλες εξαρτούν την πρόοδο στις σχέσεις τους με την Τουρκία από την επίδειξη καλής συμπεριφοράς της Άγκυρας προς την Ελλάδα (και την Κύπρο). Το…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: