Ουκρανία: Ο μακρύς δρόμος για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ουκρανία: Ο μακρύς δρόμος για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Κομισιόν συνέστησε την Παρασκευή να δοθεί στην Ουκρανία επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια στροφή πολιτικής που έφερε η εισβολή της Ρωσίας.

Η Επιτροπή έκανε την ίδια σύσταση για τη Μολδαβία, αλλά αναφορικά με τη Γεωργία τόνισε ότι δεν είναι έτοιμη να της δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Χέερτ Μακ: «Πληρώσαμε βαρύ τίμημα για τις ημιτελείς ευρωπαϊκές κατασκευές»

Και οι τρεις αυτές χώρες έχουν αυτονομιστικές περιοχές, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Είναι πολλοί οι σκόπελοι που πρέπει να ξεπεράσουν τα πρώην σοβιετικά κράτη για να ενταχθούν στην ΕΕ, με τους πιο σημαντικούς να είναι οι εξής:

Χρονική στιγμή

Ενώ η σύσταση σηματοδοτεί μια στρατηγική στροφή της ΕΕ προς τα ανατολικά απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Κίεβο πιθανότατα θα χρειαστεί χρόνια για να γίνει μέλος της ΕΕ των 27 χωρών – αν αυτό γίνει.

Η Ουκρανία θα κληθεί να πραγματοποιήσει οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις και είναι απίθανο η Ένωση να δεχτεί μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου.

Σε περιόδους ειρήνης, η Πολωνία, η γειτονική χώρα της Ουκρανίας, με παρόμοιο πληθυσμό και κομμουνιστική ιστορία, χρειάστηκε 10 χρόνια από την υποβολή αίτησης για ένταξη το 1994, έως την πραγματική της ένταξη το 2004.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, έλαβε επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας το 1999, αλλά επί του παρόντος δεν έχει καμία προοπτική ένταξης. Οι ενταξιακές συνομιλίες σταμάτησαν, καθώς οι δεσμοί μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδεινώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής των επικριτών του Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, και άλλων παραδειγμάτων στα οποία η ΕΕ βλέπει διάβρωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Οι υποψηφιότητες των έξι βαλκανικών χωρών για ένταξη στην ΕΕ περιπλέκονται επίσης τα τελευταία χρόνια από ζητήματα όπως η μετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα και διαφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης στην περιοχή.

Διαδικασία και μεταρρυθμίσεις

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση της Κομισιόν για την υποψηφιότητα ένταξης της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου. Να σημειωθεί ότι πρέπει όλοι να συμφωνήσουν για να χορηγηθεί επίσημα το καθεστώς.

Μόλις συμβεί αυτό, το Κίεβο θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ευθυγράμμιση των νόμων του με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ουκρανία έχει ήδη εφαρμόσει περίπου το 70% των κανόνων και των προτύπων της ΕΕ. Ωστόσο, μένει να γίνει σημαντική δουλειά για το κράτος δικαίου, τους ολιγάρχες,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: