Ουκρανία: Ο στρατός ανακατέλαβε 1.170 τετρ. χλμ. στην περιοχή της Χερσώνας – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ουκρανία: Ο στρατός ανακατέλαβε 1.170 τετρ. χλμ. στην περιοχή της Χερσώνας

Η Ουκρανία  ανακατέλαβε 1.170 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών στην περιοχή της Χερσώνας αφότου ξεκίνησε την αντεπίθεσή της, στα τέλη Αυγούστου, ανέφερε σήμερα μια εκπρόσωπος του στρατού.

Πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά για να ασφαλιστούν τα εδάφη που ανακατέλαβαν

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακατέλαβαν πολύ γρήγορα τα εδάφη γύρω από το Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, ωστόσο η αντεπίθεση στα νότια, για να διώξουν τους Ρώσους από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, αποδεικνύεται δυσκολότερη υπόθεση.

Η εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης του νότου, Ναταλία Χουμενιούκ, είπε -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι επιτυγχάνεται πρόοδος στο μέτωπο της Χερσώνας, όμως θα πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά για να ασφαλιστούν τα εδάφη που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί.

«Συνεχίζεται η δουλειά (…) η εκκαθάριση και οι επιχειρήσεις σταθεροποίησης, γιατί οι οικισμοί στους οποίους μπαίνουμε περιέχουν πολλές εκπλήξεις που άφησαν οι (Ρώσοι) κατακτητές», είπε η Χουμενιούκ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. «Μέχρι σήμερα, από την αρχή της αντεπίθεσης, έχουν απελευθερωθεί περισσότερα από 1.170 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή της Χερσώνας», διαβεβαίωσε.

Προτεραιότητα

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι θεωρούν προτεραιότητα την ανακατάληψη της Χερσώνας, μιας επίπεδης, αγροτικής περιοχής, την οποία κατέλαβε η Μόσχα τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Οι απώλειες εδαφών στη Χερσώνα μπορεί να απειλήσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού της χερσονήσου της Κριμαίας, νοτιότερα, την επιστροφή της οποίας στην Ουκρανία ζητάει το Κίεβο από το 2014, όταν την προσάρτησε η Ρωσία.

Η Χερσώνα δεν είναι Χάρκοβο

Πάντως, σύμφωνα με την Whashigton Post, η χαρά της επιτυχίας για τους Ουκρανούς από την ανάκτηση εδαφών στις νότιες περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάεφ μετριάστηκε από το άγχος για τον σκληρό αγώνα που ακολουθεί για να κρατηθούν αυτά τα εδάφη.

Στο νότιο μέτωπο οι στρατιώτες προειδοποίησαν ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Η Χερσώνα είναι πολύ σημαντική, πολιτικά και στρατιωτικά, για να υποχωρήσουν οι Ρώσοι το ίδιο ακατάστατα όπως στο Χάρκοβο, είπαν.

«Εδω δεν είναι Χάρκοβο», είπε ένας εξ αυτών. «Εκεί, άφησαν όλα τα πυρομαχικά και τα οχήματά τους και τράπηκαν σε φυγή. Εδώ, δεν έχουμε καν πολλά «τρόπαια». Υποχώρησαν αλλά πήραν τα πάντα μαζί τους στη νέα τους θέση και οχυρώνονται».

Τακτική οπισθοχώρηση – Σφίγγει η γραμμή του μετώπου

Αυτό που παρατήρησαν οι Ουκρανοί είναι μια τακτική οπισθοχώρηση των…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: