Ουκρανία: Ο Ζελένσκι βλέπει πιο «ρεαλιστικές» θέσεις στις συνομιλίες εν μέσω φόβων για επίθεση στην Οδησσό

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι βλέπει πιο «ρεαλιστικές» θέσεις στις συνομιλίες εν μέσω φόβων για επίθεση στην Οδησσό

Νέο διάγγελμα και αισιοδοξία Ζελένσκι για τις συζητήσεις που θα συνεχιστούν σήμερα, αλλά ο Πούτιν δεν βλέπει «σοβαρή ουκρανική διάθεση για λύση, ενώ ετοιμάζεται για επίθεση στην Οδησσό και διαμηνύει ότι οι στόχοι της εισβολής θα επιτευχθούν. Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέει και ο Σολτς. Σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στις 24 Μαρτίου με παρουσία Μπάιντεν, ο οποίος εγκρίνει και νέα βοήθεια σήμερα προς το Κίεβο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιμένει στην αισιόδοξη οπτική για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και σε νυχτερινό του διάγγελμα εκτίμησε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, αλλά «θα χρειαστεί χρόνος, προσπάθεια και υπομονή ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου». Όπως σημείωσε «όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό». Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».

Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι αυτός που χαρακτήρισε επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα φέρει στη Μόσχα ντροπή, ανέχεια και πολυετή απομόνωση. Ωστόσο φάνηκε να κάνει μια παραχώρηση στη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την προσπάθεια η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, κάτι που η Ρωσία θεωρεί casus belli.

Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα ισχυρά σημάδια ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, οι οποίες διακόπηκαν χθες με τις δύο πλευρές να δίνουν διαφορετικές εκδοχές για την εξέλιξή τους – αισιόδοξη η ουκρανική, απογοητευτική η ρωσική – συνεχίζονται σήμερα.

Το Κρεμλίνο φαίνεται ότι επιμένει και θα επιμένει ίσως για πολύ ακόμα ή και όσο χρειαστεί, για πλήρη επικράτηση στο πολεμικό πεδίο, καθώς οι κινήσεις των στρατιωτικών του δυνάμεων δείχνουν ότι ετοιμάζει απόβαση στην Οδησσό για να πετύχει πλήρως τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη θάλασσα. Ενδεικτική των διαθέσεων της Μόσχας είναι η δήλωση που έκανε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια: «Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα σταματήσει την επίθεση στην Ουκρανία όταν επιτευχθούν οι στόχοι των ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων» ξεκαθάρισε ο διπλωμάτης, την ώρα που οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση.

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να στηρίξουν την Ουκρανία με τον Τζο Μπάιντεν να ανακοινώσει σήμερα τη χορήγηση βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: