Ουκρανία: Ρεκόρ μείωσης του ΑΕΠ το 2022

Ουκρανία: Ρεκόρ μείωσης του ΑΕΠ το 2022

Τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ της από τότε που έγινε ανεξάρτητη χώρα υπέστη πέρυσι η Ουκρανία, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία. Η ξένη βοήθεια απέτρεωε τα χειρότερα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 30,4% πέρυσι. Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι η συρρίκνωση θα συνεχιστεί, ιδιαίτερα αν η Ρωσία συνεχίσει να επιτίθεται σε κρίσιμης σημασίας υποδομές στην Ουκρανία.

Η υπουργός Οικονομίας Γιούλια Σβιριντένκο είπε πως η πτώση του ΑΕΠ ειναι η μεγαλύτερη απ΄οποιαδήποτε άλλη χρονιά αφότου η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Ηταν ομως μικρότερη από ό,τι αναμενόταν.

“Το 2022, η ουκρανική οικονομία υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες και ζημίες σε ολόκληρη την ιστορία της ανεξαρτησίας, που της προκάλεσε η Ρωσική Ομοσπονδία”, ανέφερε σε μια δήλωση η Σβιριντένκο, η οποία είναι επίσης πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

“Οι επιτυχίες των αμυντικών δυνάμεων της Ουκρανία στις γραμμές του μετώπου, η συντονισμένη εργασία της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων, το ακατάλυτο πνεύμα του πληθυσμού και η ταχύτητα της ανοικοδόμησης κατεστραμμένων κρίσιμης σημασίας μονάδων υποδομών, η οικονομική υποστήριξη από διεθνείς δωρητές μας επέτρεψαν να διατηρήσουμε το οικονομικό μέτωπο και να συνεχίσουμε την κίνησή μας προς τη νίκη”.

Ο πόλεμος προκάλεσε θάνατο και καταστροφή σε μεγάλη κλίμακα, ξερίζωσε εκατομμύρια Ουκρανούς από τις εστίες τους, διατάραξε τη γεωργία, περιόρισε την πρόσβαση στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που είναι ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές σιτηρών και μετάλλων και οδήγησε σε αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Η οικονομία της Ουκρανίας είναι προσανατολισμένη προς τις εξαγωγές, όμως οι εξαγωγές κατέρρευσαν αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου. Το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 35% σε σύγκριση το 2021, και ο φυσικός όγκος τους μειώθηκε κατά 38,4% φέτος.

Η Ουκρανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή και εξαγωγή σιτηρών στον κόσμο. Οι εξαγωγές σιτηρών έπεσαν απότομα μετά την εισβολή, με ορισμένα λιμάνια να αποκλείονται από τη Ρωσία, όμως αποτέλεσαν και πάλι τον κύριο όγκο των εξαγωγών της χώρας το 2022.

Ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ δήλωσε τον Δεκέμβριο πως η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί ακόμη και κατά 50% το 2022 αν η Ρωσία συνέχιζε τις επιθέσεις της σε κρίσιμης σημασίας υποδομές.

Η ουκρανική εταιρία χρηματοδοτήσεων ICU σε ανακοίνωση της αναφέρει πως η…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: