Ουκρανικός πόλεμος: Πόσο πραγματικός είναι ο πυρηνικός κίνδυνος – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ουκρανικός πόλεμος: Πόσο πραγματικός είναι ο πυρηνικός κίνδυνος - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη πυρηνική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 και ο Τζο Μπάιντεν το επιβεβαίωσε, σχολιάζοντας τις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με την απειλή του Αρμαγεδδώνα από την εποχή του Κένεντι και της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Για πρώτη φορά (από τότε) έχουμε μια ευθεία απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων, εάν τα πράγματα συνεχίσουν να εκτυλίσσονται με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο ίδιος προειδοποίησε, μάλιστα, ότι ο ρώσος πρόεδρος «δεν αστειεύεται όταν κάνει λόγο για την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ή βιολογικών ή χημικών όπλων, επειδή θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο στρατός του υστερεί σημαντικά».

Η ουσία είναι ότι καθώς ο Πούτιν προσπαθεί να διασώσει την εισβολή του στην Ουκρανία, έχει εντείνει τις απειλές του για χρήση πυρηνικών όπλων. Την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να διατηρήσει τη Ρωσία ασφαλή, αφού ανακήρυξε μονομερώς τέσσερις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες ως τμήμα της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ «δημιούργησαν προηγούμενο» όταν έριξαν δύο ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία το 1945, πρόσθεσε.

Κατόπιν, ο τσετσένος ηγέτης και πιστός στον Πούτιν Ραμζάν Καντίροφ πρότεινε στον ρώσο πρόεδρο να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης «πυρηνικών όπλων χαμηλής ισχύος» στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «άλλες σκέψεις» εκτός από τη χρήση πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξή τους εάν η Ρωσία χτυπηθεί πρώτη ή εάν κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη του κράτους.

Δυτικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο κίνδυνος να αναπτύξει ο Πούτιν πυρηνικά όπλα δεν είναι μεγάλος. Αλλά καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υφίστανται στρατιωτικές αποτυχίες στη Νοτιοανατολική Ουκρανία αναγνωρίζουν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται.

Τα «τακτικά πυρηνικά»

Το ζήτημα στην Ουκρανία, αντίθετα με την κρίση των πυραύλων της Κούβας που αφορούσε «στρατηγικά» πυρηνικά όπλα, περιστρέφεται γύρω από μικρότερα, τα λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα. Αυτές οι, μικρότερης ισχύος, πυρηνικές κεφαλές προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης και είναι σχεδιασμένες να καταστρέφουν στόχους σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Ακόμη και έτσι, πολλές από τις πυρηνικές…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: