Π. Σκουρλέτης: Τα ψέματα Θεοδωρικάκου και η δικαίωση του «ΦιλόΔημου»

Π. Σκουρλέτης: Τα ψέματα Θεοδωρικάκου και η δικαίωση του «ΦιλόΔημου»

«Πολύ γρήγορα αποκαλύφθηκαν τα ψεύδη του πρώην υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου για το εμβληματικό και καινοτόμο πρόγραμμα ‘ΦιλόΔημος’, το οποίο έσπευσε να αποδομήσει από την αρχή της θητείας του εξυπηρετώντας αποκλειστικά μικροκομματικές και πελατειακής λογικής τακτικές», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης. 

Και η διάψευσή του, σημειώνει ο κ. Σκουρλέτης, έρχεται από την ίδια την κυβέρνηση και τις αποκαλύψεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Σταυριανουδάκη, στο ΔΣ της ΚΕΔΕ: νέα δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν έχει υπογραφεί.

Η μη ύπαρξη πλαφόν (σε αντίθεση με τον «ΦιλόΔημο»,) στις νέες προσκλήσεις, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη,  είχε ως συνέπεια μια αναντιστοιχία προτάσεων, με πάνω από 30 δήμους να διεκδικούν από 25-55 εκατ. ευρώ, περίπου 280 δήμους να έχουν καταθέσει προτάσεις από 55 εκατ. έως 800.000 ευρώ ενώ 60 δήμοι δεν έχουν ακόμα καταθέσει πρόταση. Βέβαια, όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν κυρίως το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», αφού μόλις 17 προτάσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα.

Ο κ. Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι όλα αυτά ανάγκασαν τον αρμόδιο πλέον αν. υπουργό κ. Πέτσα να μιλήσει για «μειονεκτήματα που πρέπει να διορθωθούν άμεσα».

«Τώρα και ο ίδιος ο πρώην υπουργός, επιτέλους παραδέχεται δημόσια ότι ουδέποτε υπέγραψε νέα συμφωνία χρηματοδότησης με την ΕΤΕπ. Και έτσι εξηγείται προφανώς και η στάση της εκκωφαντικής σιωπής του, όταν δύο φορές του ζητήθηκε στη Βουλή να προσκομιστεί η νέα σύμβαση. Πλήρης απαξίωση του θεσμού του κοινοβουλευτικού ελέγχου», τονίζει. 

«Ο κ. Θεοδωρικάκος παρέλαβε μια πολύτιμη «προίκα» αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Εσωτερικών. Ένα εμβληματικό, καινοτόμο, δίκαιο και πιστό σε διαφανείς διαδικασίες πρόγραμμα που πρώτη φορά δημιούργησε για την τοπική αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: τον «ΦιλόΔημο». Ένα πρόγραμμα που αγκαλιάστηκε από την Αυτοδιοίκηση και έδωσε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και ανάγκες.

Ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτούσε ζωτικής σημασίας έργα μέσω ενός καινοτόμου χρηματοδοτικού εργαλείου, που συνδύασε πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με μηδενική επιβάρυνση των προϋπολογισμών των Δήμων», υπογραμμίζει ο κ. Σκουρλέτης. 

«Και έκανε ότι μπορούσε για να το αποδομήσει, με γκεμπελικές μεθόδους παλαιοκομματικής τακτικής. Άλλαξε το όνομά του για να μην συνδέεται με την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: