Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα- Έρχονται ευρωπαϊκά μέτρα

Logo Image

Η έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία με την Ευρώπη να μεταβάλει την αρχική της στάση, όπως φαίνεται, και να ετοιμάζεται να προχωρήσει στη λήψη των πρώτων μέτρων ασφαλείας για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την ασιατική χώρα.

Σήμερα αναμένεται η συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων με σκοπό να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο όσων ταξιδεύουν από την Κίνα στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία σχετικά με τον τρόπο περιορισμού των λοιμώξεων και την επιτήρηση νέων παραλλαγών που προέρχονται από την Κίνα, η οποία βιώνει ένα τεράστιο κύμα κορωνοϊού μετά την απότομη εγκατάλειψη της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων.

Η Κομισιόν έχει ετοιμάσει σχέδιο γνωμοδότησής της για να καθοδηγήσει τη σημερινή συζήτηση, το οποίο τώρα θα αναθεωρηθεί και θα εγκριθεί με βάση τη συμβολή των κρατών-μελών στη συνεδρίαση.

Στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, οι αξιωματούχοι της ΕΕ φάνηκε να συμφωνούν για:

  • την υποβολή των ταξιδιωτών από την Κίνα σε τεστ πριν από την αναχώρησή τους, (δεν θα πραγματοποιούνται δηλαδή στις χώρες της ΕΕ, καθώς γίνεται προσπάθεια να «πέσει το βάρος» στην Κίνα)
  • την ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων των πτήσεων, και
  • την αυξημένη εγχώρια επιτήρηση του ιού

«Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών είναι υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση», δήλωσε στο Politico  εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τρεις χώρες, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα επιβάλουν ελέγχους στους επισκέπτες από την Κίνα, όπως η επίδειξη αρνητικού τεστ Covid ή πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Το Πεκίνο από την πλευρά του έκανε λόγο για «απαράδεκτους» περιορισμούς και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να λάβει «αντίμετρα» ως απάντηση. «Δεν πιστεύουμε ότι τα μέτρα περιορισμού εισόδου που έχουν λάβει ορισμένες χώρες κατά της Κίνας έχουν επιστημονική βάση. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα είναι δυσανάλογα και απλά απαράδεκτα. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη χρήση μέτρων Covid για πολιτικούς σκοπούς και θα λάβουμε τα αντίστοιχα μέτρα ως απάντηση σε διάφορες καταστάσεις με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

Παράλληλα, το Πεκίνο απέρριψε την προσφορά της Ε.Ε. για αποστολή εμβολίων Covid-19 δυτικής κατασκευής, για να βοηθήσει την Κίνα να αναχαιτίσει την έξαρση της πανδημίας.

Μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες των αρχών σχετικά με την υγειονομική…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: