Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022: H ψυχική υγεία και ευεξία να είναι για όλους προτεραιότητα

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022: H ψυχική υγεία και ευεξία να είναι για όλους προτεραιότητα

Αυτό προτάσσει άλλωστε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή τον φετινό εορτασμό, στις 10 Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά: Περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, οι οποίες έξι στις δέκα φορές ξεκινούν στην εφηβεία. Μάλιστα, πολύ συχνά δεν δίνεται τότε η κατάλληλη σημασία και αγνοούνται ή παρουσιάζεται άρνηση του προβλήματος. Παράλληλα, οι διαταραχές που σχετίζονται με κατάχρηση αλκοόλ φτάνουν τα 95 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ η σχιζοφρένεια είναι μια από τις 10 συχνότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο. Είναι σαφές ότι η ψυχική υγεία είναι πλέον πρώτη στη λίστα των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο.

Φυσικά, ένας από τους κύριους παράγοντες της αύξησης του φαινομένου τα τελευταία χρόνια είναι το γεγονός πως ενώ ήδη πριν από την πανδημία το 2019, ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζούσε με ψυχική διαταραχή, ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες, οι δεξιότητες και η χρηματοδότηση που διατίθενται για την ψυχική υγεία παραμένουν ελλιπείς και πολύ κάτω από αυτό που χρειάζεται, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο ΟΗΕ τονίζει πως η πανδημία COVID-19 έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κρίση και αναφορικά με το ζήτημα της ψυχικής υγείας, τροφοδοτώντας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το καθημερινό στρες και «υπονομεύοντας» την ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν την αύξηση τόσο των αγχωδών όσο και των καταθλιπτικών διαταραχών σε περισσότερο από 25% κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν διαταραχθεί σοβαρά και το χάσμα θεραπείας για παθήσεις ψυχικής υγείας έχει διευρυνθεί.

Οι αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι παρατεταμένες συγκρούσεις, η βία και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία επηρεάζουν ολόκληρους πληθυσμούς, απειλώντας την πρόοδο προς τη βελτίωση της ευημερίας τους. Τι σημαίνει αυτό; Πως πρέπει να εμβαθύνουμε στην αξία και τη δέσμευση που δίνουμε στην ψυχική υγεία ως άτομα, κοινότητες και κυβερνήσεις και να αντιστοιχίσουμε αυτή την αξία με περισσότερες επενδύσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους, σε όλους τους τομείς. Πρέπει να ενισχύσουμε, λοιπόν, την περίθαλψη για την ψυχική υγεία, ώστε να καλύπτεται όλο το φάσμα των αναγκών ψυχικής υγείας μέσω ενός δικτύου προσβάσιμων, προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών υποστήριξης, που απευθύνεται σε κάθε κοινότητα.

Με γνώμονα αυτή τη λογική, όπως υποστηρίζει ο ΟΗΕ, το…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: