Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας: Πώς ο τρόπος έκφρασης βοηθά να εντοπίσουμε τους καταθλιπτικούς

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας: Πώς ο τρόπος έκφρασης βοηθά να εντοπίσουμε τους καταθλιπτικούς

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας αντιλήφθηκαν ότι ένας καταθλιπτικός άνθρωπος χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο λεξιλόγιο για να εκφράσει τα συναισθήματά του. Αυτό διαπίστωσαν οι ερευνητές μέσα από μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychological Science.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας αποκαλύπτουν σαφείς διαφορές στη γλώσσα μεταξύ εκείνων με και χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι γλωσσικές αναλύσεις σε αυτόν τον τομέα πραγματοποιούνται συνήθως από ερευνητές που διαβάζουν και κρατούν σημειώσεις, ωστόσο οι ηλεκτρονικές μέθοδοι ανάλυσης κειμένου επιτρέπουν την επεξεργασία εξαιρετικά μεγάλου όγκου μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας.

Για τον σκοπό της συγκεκριμένης έρευνας χρησιμοποιήθηκε η ηλεκτρονική μέθοδος και μελετήθηκαν τα γλωσσικά χαρακτηριστικά, οι κατηγορίες των λέξεων, η λεξιλογική ποικιλομορφία, το μήκος της πρότασης και τα γραμματικά μοτίβα.

Τα αρνητικά επίθετα και επιρρήματα

Μιλώντας ή γράφοντας εκφράζουμε τις σκέψεις μας και κάνουμε δηλώσεις. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη χρησιμοποιούν μεγάλο αριθμό λέξεων για τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουν όπως το αίσθημα της μοναξιάς και της θλίψης. Για παράδειγμα χρησιμοποιούν λέξεις όπως «μόνος», «λυπημένος» ή «δυστυχισμένος».

Επίσης, χρησιμοποιούν περισσότερες αντωνυμίες στο πρώτο ενικό πρόσωπο όπως «εγώ», «ο εαυτός μου», «εμένα» και πολύ λιγότερες αντωνυμίες δευτέρου ή τρίτου προσώπου όπως «αυτοί» και «εκείνοι».

Σύμφωνα με τα παραπάνω τα καταθλιπτικά άτομα είναι κλεισμένα στον εαυτό τους και είναι λιγότερο κοινωνικά και συνδεδεμένα με τα άτομα που τα περιβάλλουν. Επίσης, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η χρήση αντωνυμιών υποδηλώνει κατάθλιψη και πιθανά είναι μια πιο αξιόπιστη μέθοδος για τον εντοπισμό της σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν λέξεις που υποδηλώνουν αρνητικά συναισθήματα.

Ανέφεραν, επίσης, ότι ο μηρυκασμός και η κοινωνική απομόνωση είναι πολύ κοινά χαρακτηριστικά όσων πάσχουν από κατάθλιψη. Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι αν η ίδια η κατάθλιψη κάνει τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στον εαυτό τους ή αν τα άτομα που επικεντρώνονται στον εαυτό τους έχουν συμπτώματα κατάθλιψης.

katathlipsi.jpg

Η ανάλυση κειμένων

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε κείμενα μεγάλης έκτασης από 64 διαφορετικά φόρουμ ψυχικής υγείας από 6.400 συμμετέχοντες.

Διαπίστωσαν πως το στιλ της γλώσσας έχει άμεση σχέση με τον τρόπο που εκφραζόμαστε και λιγότερο με το περιεχόμενό τους.

Αν και οι λέξεις που εξέφραζαν αρνητικά συναισθήματα ήταν προβλέψιμα πιο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: