Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων – Απλαστική Αναιμία: συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων - Απλαστική Αναιμία: συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

H ασθένεια αυτή είναι αρκετά σπάνια, καθώς σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται μόνο 3-5 νέα περιστατικά παγκοσμίως ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Παρά τη σπανιότητά της όμως απαιτεί την προσοχή μας και έγκαιρη διάγνωση για την αντιμετώπισή της. Για τη σπάνια αυτή ασθένεια, τις μορφές που μπορεί να λάβει, τα κύρια συμπτώματα, τη διάγνωση καθώς και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, μας μιλά η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Έλενα Σολωμού.

Ο μυελός των οστών αποτελεί το “εργοστάσιο” παραγωγής του αίματός μας. Ο μυελός βρίσκεται μέσα στα μακρά οστά, στο στέρνο και μέσα στα οστά της λεκάνης. Φυσιολογικά, αποτελείται κυρίως από διάφορα κύτταρα και σε μικρότερο ποσοστό από λίπος. Στα κύτταρα αυτά περιλαμβάνονται και τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα (stem cells). Από τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα παράγονται όλα τα κύτταρα του αίματος μας. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να αυτοπολλαπλασιάζονται και έτσι να μην εξαντλούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Παράλληλα, όμως, παράγουν τα κύτταρα του αίματος που όταν είναι αρκετά ώριμα φεύγουν από το μυελό και μπαίνουν στη κυκλοφορία του αίματος μας.

Το αίμα αποτελεί τον μεγαλύτερο ιστό του σώματος μας, και στα έμμορφα συστατικά του περιλαμβάνονται τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια και τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αιμοσφαιρίνη αποτελεί πρωτεΐνη που βρίσκεται μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να συνδέεται με το οξυγόνο για τη μεταφορά του σε όλο μας το σώμα, και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα. Όταν η αιμοσφαιρίνη είναι πιο χαμηλή από κάποια συγκεκριμένα όρια που έχουν οριστεί για το φύλο και την ηλικία, τότε έχουμε αναιμία. Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν την άμυνα μας έναντι λοιμώξεων, ενώ τα αιμοπετάλια είναι υπεύθυνα, κυρίως για τη πήξη του αίματος.

Η Απλαστική Αναιμία αποτελεί ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα το οποίο χαρακτηρίζεται από αδυναμία του μυελού των οστών να φτιάξει αρκετά κύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι όλα τα κυτταρικά στοιχεία του αίματός μας (ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια) να είναι μειωμένα και επομένως να έχουμε πανκυτταροπενία.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται σε όλο το κόσμο περίπου 3-5 νέα περιστατικά Απλαστικής Αναιμίας ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στην Αμερική υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός φτάνει συνολικά τα 600-900 νέα περιστατικά κάθε χρόνο. Η Απλαστική Αναιμία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, φύλο, ή φυλή. Είναι πιο συχνή σε παιδιά και νέους. Η μέση ηλικία εμφάνισης…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: