Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022: «Το ρολόι των γυναικείων δικαιωμάτων πηγαίνει πίσω»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022: «Το ρολόι των γυναικείων δικαιωμάτων πηγαίνει πίσω»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα ,οι διαπιστώσεις για τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους σχεδόν τους τομείς συνοδεύονται από ένα «αλλά…».
Ναι μεν πρόοδος αλλά όχι αρκετή.
Τα στοιχεία των διάφορων οργανισμών απλά επιβεβαιώνουν όσα οι γυναίκες βιώνουν καθημερινά: βία, ανισότητα, αδικία. Όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, τα δικαιώματα του γυναικείου φύλου δέχτηκαν επίθεση την περασμένη χρονιά και αυτό συνεχίζεται και φέτος.

«Τα γεγονότα του 2021 και των πρώτων μηνών του 2022 σημάδεψαν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών. Οι κρίσεις στον κόσμο που πλήττουν τα δικαιώματά τους, δεν καταλαβαίνουν από ισότητα, πόσο μάλλον από δικαιοσύνη», αναφέρει στο μήνυμά της η γενική γραμματέας της Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ.

Πανδημία και ενδοοικογενειακή βία
Η πανδημία έχει επιδεινώσει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής, τόσο στην Ευρώπη όσο και πέραν αυτής, με συνέπεια την οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα επιτεύγματα των προηγούμενων ετών που κερδήθηκαν με κόπο.

Σε έκθεσή της η ΕΕ, υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη της κατέγραψαν το 2021 αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας: Για παράδειγμα, ο αριθμός των αναφορών σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 32 % κατά την πρώτη εβδομάδα του περιορισμού της κυκλοφορίας και στη Λιθουανία κατά 20 % κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες. Η Ιρλανδία κατέγραψε πενταπλάσια αύξηση στις αγωγές ενδοοικογενειακής βίας και οι ισπανικές αρχές ανέφεραν αύξηση των κλήσεων κατά 18 % κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του εγκλεισμού.
Οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Το 76 % των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής μέριμνας και το 86 % των εργαζομένων στον τομέα της προσωπικής φροντίδας στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας είναι γυναίκες. Με την πανδημία, οι γυναίκες στους τομείς αυτούς σημείωσαν πρωτοφανή αύξηση του φόρτου εργασίας, των κινδύνων για την υγεία και των προκλήσεων για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Οι γυναίκες στην αγορά εργασίας επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία
Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση (λιανικό εμπόριο, φιλοξενία, φροντίδα και οικιακή εργασία), επειδή οι εργασίες αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως. Οι γυναίκες αντιμετώπισαν επίσης περισσότερες δυσκολίες επανένταξης στην αγορά εργασίας…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: mothersblog.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: