Παγκόσμια Τράπεζα: Προς ύφεση η παγκόσμια οικονομία

Το “καμπανάκι” του κινδύνου χτυπούν αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας στην παρουσίαση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι οδεύει προς ύφεση κατά το τρέχον έτος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, στις εν λόγω προβλέψεις επισημαίνεται πως ότι η παγκόσμια οικονομία σημειώσει ανάπτυξη 1,7% το 2023, διολισθαίνοντας από το εκτιμώμενο 2,9% του προηγούμενου έτους.

Ο υπεύθυνος οικονομολόγος της έκθεσης, Αϊχάν Κόζε, υπογράμμισε: «Οι κίνδυνοι για τους οποίους προειδοποιούσαμε πριν από έξι μήνες έχουν υλοποιηθεί και το χειρότερο σενάριο μας είναι πλέον το βασικό μας σενάριο», προσθέτοντας πως «η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και θα μπορούσε εύκολα να πέσει σε ύφεση αν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες γίνουν πιο σφιχτές».

Πιθανή επιβεβαίωση των προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας σημαίνει πως η δεκαετία που διανύουμε θα είναι η πρώτη εδώ περίπου 90 χρόνια (από τη δεκαετία του 1930), με δύο παγκόσμιες υφέσεις.

Στην τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έκθεσης για τις παγκόσμιες οικονομικές, η Παγκόσμια Τράπεζα άλλαξε, επί τα χείρω, τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για το 95% των προηγμένων οικονομιών και περισσότερο από το 70% των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Οι προηγμένες οικονομίες θα καταγράψουν ανάπτυξη 0,5% το 2023, από το εκτιμώμενο 2,5% του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την έκθεση.

Στις υπόλοιπες χώρες, η ανάπτυξη θα μείνει 3,4%. Εκτός της Κίνας, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα τρέξουν με 2,7%, από 3,8% το 2022.

Μάλιστα, ο Κόζε είπε πως «υπάρχει πολλή συζήτηση για το εάν οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη θα πάνε σε ύφεση», συμπληρώνοντας «αλλά είτε συμβεί είτε όχι από τεχνική άποψη, θα αισθάνονται ότι είναι σε ύφεση.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: