Παγκόσμιες τάσεις 2040! Η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ

Παγκόσμιες τάσεις 2040! Η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ

https://www.etsy.com/listing/804994360/bracelet-handmade-women-gold-plated

Παγκόσμιες τάσεις 2040! Η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ

Γράφει ο

Νάσος Πετράκης

Στις 8 Απριλίου 2021, το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών (NIC) των ΗΠΑ, έδωσε στη δημοσιότητα την 7η έκθεση των Global Trends με τίτλο, «Global Trends 2040: A More Contested World» [1].

Πρόκειται για μία έκθεση για τους παράγοντες και τις δυναμικές που το NIC θεωρεί ότι θα διαμορφώσουν το περιβάλλον εθνικής ασφάλειας τα επόμενα 20 χρόνια.

Η έκθεση προσδιορίζει τέσσερις δομικούς παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον ─οικονομία, περιβάλλον, τεχνολογία, δημογραφία─ και προσπαθεί να ερμηνεύσει τον τρόπο με τον οποίον θα επηρεάσουν αποφάσεις και αποτελέσματα.

Το NIC αποτελεί ένα οργανικό τμήμα της Κοινότητας Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ (IC) και αποτελεί το κέντρο των στρατηγικών αναλύσεων και προβλέψεων για τα διεθνή θέματα της αμερικανικής κυβέρνησης. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του είναι απόρρητο, αλλά παράγει και δημόσιες εκθέσεις, όπως είναι η σειρά των Global Trends.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Οι τέσσερις προκλήσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον, σε παγκόσμια κλίμακα είναι οι πανδημίες, τα χάσματα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, η κλιματική αλλαγή και οι συγκρούσεις μεταξύ χωρών. Ήδη η πανδημία του COVID-19 έχει επιδεινώσει κάποιες από αυτές.

Οι αναδυόμενες δυναμικές προέρχονται από την κοινωνία (που θα είναι πραγματιστική, πληροφορημένη και διασπασμένη), από το κράτος (που θα αντιμετωπίζει εντάσεις, αναταραχές και μετασχηματισμούς) και τη διεθνή σκηνή (που θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερες αμφισβητήσεις, αβεβαιότητες και συγκρουσιακές τάσεις).

Η έκθεση περιγράφει πέντε δυνητικά σενάρια για το 2040, βασισμένα σε διαφορετικούς συνδυασμούς δομικών παραγόντων, αναδυόμενων τάσεων και αβεβαιοτήτων.

Το πρώτο σενάριο ονομάζεται «αναγέννηση των δημοκρατιών», το δεύτερο «ένας ακυβέρνητος κόσμος», το τρίτο «ανταγωνιστική συνύπαρξη», το τέταρτο «διαφορετικές πορείες» και το πέμπτο «τραγωδία και κινητοποίηση». Το πρώτο από αυτά είναι το πιο αισιόδοξο, ενώ στο τελευταίο που είναι το πιο απαισιόδοξο, αναπτύσσεται το πώς η πανδημία και το φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης μπορεί να καταστρέψουν τις παγκόσμιες αλυσίδες τροφίμων και να οδηγήσουν σε εξεγέρσεις με χιλιάδες θανάτους, που θα υποδαυλίζονται από φήμες στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και στα ηλεκτρονικά μίντια.

Η αντιπαλότητα μεταξύ της Κίνας και μίας συμμαχίας χωρών της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι πιθανόν να ενταθεί, τροφοδοτούμενη από αλλαγές στη στρατιωτική ισχύ, τις δημογραφικές εξελίξεις, την τεχνολογία και την εμβάθυνση των διαφορών για τα μοντέλα διακυβέρνησης.

Προβλήματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες, οι οικονομικές κρίσεις και οι τεχνολογικές διαταραχές, είναι πιθανόν να εμφανίζονται συχνότερα, προκαλώντας εντάσεις μεταξύ των κρατών και των κοινωνιών, καθώς και δυνητικές καταστροφικές αναταράξεις.

Η έκθεση θεωρεί ότι η πανδημία του COVID-19, που έχει σκοτώσει ήδη περισσότερα από 3 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια διαταραχή, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πανδημία εξέθεσε και διεύρυνε τα δομικά προβλήματα των εθνικών συστημάτων υγείας, αύξησε το δημόσιο χρέος, ενίσχυσε…

Ποιοτική & Οικονομική VoIP Τηλεφωνία
Source link

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: