«Παγώνει» ο σχεδιασμός για νέες εκδόσεις ομολόγων!

Η άνοδος των επιτοκίων αναγκάζει τον ΟΔΔΗΧ να καλύψει από τα ταμειακά διαθέσιμα τις δανειακές ανάγκες των 5 δισ. ευρώ του τελευταίου τριμήνου του έτους

Φρένο στον δανεισμό του δημοσίου από τις αγορές έως το τέλος του χρόνου, πατάει η άνοδος των αποδόσεων ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με το δεκαετές να κινείται πέριξ του 5% το τελευταίο διήμερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν προτίθεται να προβεί σε νέα έκδοση ομολόγων, όσο οι αποδόσεις των τίτλων κινούνται στα τρέχοντα επίπεδα.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι πως καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες που προκύπτουν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Οπως είχε γράψει προσφάτως το Sin, έχει καλυφθεί ήδη κατά 60% ο ετήσιος στόχος άντλησης κεφαλαίων από την αγορά, που είχε τεθεί στα 12 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό κάλυψης είναι ακόμη υψηλότερο, αν υπολογισθούν και οι τοποθετήσεις ομολόγων που έγιναν απευθείας σε ελληνικές τράπεζες. Εν ολίγοις, από τα 12 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, 7 δισ. εξασφαλίστηκαν με εκδόσεις ομολόγων και άλλα τέσσερα με τοποθετήσεις ομολόγων απευθείας στις τράπεζες.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι παρά τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων και το υψηλό ταμειακό απόθεμα, η Ελλάδα πρέπει να έχει παρουσία στις αγορές με εκδόσεις νέων τίτλων, ώστε να τεστάρει τις διαθέσεις των επενδυτών, αλλά και να ενισχύει τη ρευστότητα των ομολόγων που ήδη διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά.

Επίσης, δεν μπορεί να είναι επί μακρόν η απουσία της Ελλάδας από την έκδοση νέων τίτλων, καθώς αυτό είναι αρνητικό στοιχείο ως προς τον πολυπόθητο στόχο της επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας, εντός του 2023. Ο στόχος τίθεται υπό αμφισβήτηση, όσο η κατάσταση των αγορών ομολόγων παραμένει «νευρική».

Λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους, οι αντανακλάσεις της όποιας κρίσης στις διεθνείς αγορές ομολόγων, επηρεάζουν αισθητά τους ελληνικούς τίτλους, περισσότερο από τα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Στα ύψη και τα έντοκα

Σημειώνεται δε, ότι στα ύψη έχουν βρεθεί και οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων, οι οποίες μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο ήταν αρνητικά.

Το επιτόκιο του εντόκου γραμματίου εξάμηνης διάρκειας κατά τη δημοπρασία της περασμένης Τετάρτης εκτοξεύτηκε στο 1,95%, από 1,05% που είχε διαμορφωθεί στη δημοπρασία του Αυγούστου.

Τον περασμένο Απρίλιο το επιτόκιο των εντόκων εξάμηνης διάρκειας ήταν αρνητικό, στο -014%, για να ακολουθήσει έντονα ανοδική πορεία στη συνέχεια, αυξανόμενο στο 0,45% τον Ιούνιο, στο 0,80% τον Ιούλιο και στο 1,05% τον Αύγουστο.

Ο κουμπαράς των διαθεσίμων

Μέχρι τώρα ο ΟΔΔΗΧ έχει δανειστεί 7 δισ. ευρώ, από τα 12 δισ. ευρώ, που ήταν η αξία των προγραμματισμένων εκδόσεων κρατικών…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: