Πανδημία & HIV: Οι παρενέργειες μιας μοιραίας συνάντησης | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Πανδημία & HIV: Οι παρενέργειες μιας μοιραίας συνάντησης | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτό που ονομάζουμε «twindemic» – διπλή επιδημία. Ετσι, ενώ μαίνεται εδώ και χρόνια η παγκόσμια επιδημία HIV με 38 εκατομμύρια λοιμώξεις, εξελίσσεται παράλληλα και η πανδημία COVID με σχεδόν 260 εκατομμύρια λοιμώξεις και πάνω από 5 εκατομμύρια θανάτους.

Είναι πραγματικά ευτυχής συγκυρία πως οι δύο επιδημίες δεν συναντήθηκαν – έστω σε μεγάλο βαθμό τους προηγούμενους 18 και πλέον μήνες – γεωγραφικά, υπό την έννοια ότι το μεγαλύτερο βάρος του HIV παγκοσμίως το «σηκώνει» η Αφρική. Η διπλή πανδημία μεταφράζεται αφενός σε επιβάρυνση σε ατομικό επίπεδο και αφετέρου σε επίπεδο Δημόσιας Υγείας, δεδομένου ότι υπολογίζεται ότι η επιπλέον θνητότητα λόγω του HIV/AIDS εντός του 2020 ήταν 400.000 θάνατοι.

Η αλληλεπίδραση των δύο επιδημιών

Γνωρίζουμε ότι τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV έχουν περισσότερες πιθανότητες για μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2 και δυσμενή έκβαση λόγω της ανοσοκαταστολής αλλά και εξαιτίας των συννοσηροτήτων που τους κάνουν πιο επιρρεπείς σε επιπλοκές της λοίμωξης COVID. Για παράδειγμα η παχυσαρκία, η υπερλιπιδαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης που είναι συνηθισμένες ασθένειες κυρίως στον δυτικό κόσμο, απαντώνται πλέον και στον πληθυσμό των ατόμων που ζουν με HIV καθώς η ιατρική πρόοδος έχει αυξήσει τον μέσο όρο ηλικίας τους.

Συνεπώς, αυτή η αλληλεπίδραση των δύο επιδημιών επηρέασε όλα τα συστήματα υγείας ως προς τη φροντίδα των ατόμων που ζουν με τον HIV. Στις αρχές του 2020 εντοπίστηκαν μεγάλες διαταραχές στην παροχή θεραπείας και φροντίδας. Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καταγράφει εμπόδια στην παροχή αντιρετροϊκής θεραπείας (ART) σε 34 από 127 χώρες. Επιπρόσθετα, σε 12 χώρες το απόθεμα των φαρμάκων επαρκούσε για λιγότερο από 3 μήνες.

Υπολογίζεται ότι το 23% παγκοσμίως των ατόμων που ζουν με HIV δυσκολεύτηκε στην πρόσβαση στους γιατρούς του, και σε κάποιες περιπτώσεις και στη θεραπεία, ενώ τα μισά ραντεβού ακυρώθηκαν και το 65% των ασθενών δεν είχε δυνατότητα να λάβει συνταγές από απόσταση. Παράλληλα, διαπιστώθηκαν δυσκολίες και προβλήματα και στην προφυλακτική θεραπεία είτε πριν είτε μετά την έκθεση στον ιό HIV.

 

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Σημαντικό κεφάλαιο όμως αποτελούν και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, η επιδείνωση της ανισότητας και του στίγματος αλλά και η υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης. Είναι σημαντικό πως η επιβάρυνση στην ψυχική υγεία των ατόμων που…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: