Παπαθανάσης: Πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής η ενίσχυση της εξωστρεφούς μεταποίησης- βιομηχανίας

Παπαθανάσης: Πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής η ενίσχυση της εξωστρεφούς μεταποίησης- βιομηχανίας

Η ενίσχυση και η στήριξη της εξωστρεφούς μεταποίησης- βιομηχανίας, ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο αποτελεί βασικό πυλώνα της κυβέρνησης καθώς μόνο αυτή μπορεί να διασφαλίσει σταθερές θέσεις απασχόλησης και να καταστήσει ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Νίκος Παπαθανάσης σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με το ΔΣ του ΣΕΒΕ- Συνδέσμου Εξαγωγέων, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του φορέα.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε ειδικότερα στην επικείμενη προώθηση των νομοσχεδίων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και για το νέο επενδυτικό νόμο. «Ο Αναπτυξιακός Νόμος Ελλάδα 2.0 που θα προωθηθεί μετά από διαβούλευση και έγκριση τέλη Σεπτεμβρίου για ψήφιση και θα ισχύει από τις αρχές του 2022, θα περιλαμβάνει δώδεκα νέα καθεστώτα ενισχύσεων, ενώ η εξωστρέφεια θα διατρέχει οριζόντια όλα τα καθεστώτα, αλλά θα αποτελεί και η ίδια ανεξάρτητο καθεστώς. Η αναμόρφωσή του κατέστη αναγκαία ενόψει σημαντικών αλλαγών που επίκεινται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με την εισαγωγή του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, τη θέση σε εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις κατευθύνσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και την στρατηγική για τη βιομηχανία (Industry 4.0)», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.

Επιδίωξη του Υπουργείου είναι, όπως τονίζεται, η απλούστευση και επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας σε όλα τα στάδια και η μείωση του μεσοσταθμικού χρόνου ολοκλήρωσης της υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων από 2 χρόνια σε 60 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να παραχωρούνται κάποιες διαδικασίες στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να ανατίθεται σε εταιρείες ορκωτών η έγκριση των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων, οι οποίες θα εποπτεύουν και την πορεία υλοποίησής τους.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γεώργιος Κωνσταντόπουλος ζήτησε από τον κ. Παπαθανάση λεπτομερέστερη ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή του Συνδέσμου στη σχετική διαβούλευση, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος ΣΕΒΕ και πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Κυριάκος Λουφάκης ζήτησε την υπαγωγή στο νέο επενδυτικό νόμο του ΚΑΔ της έρευνας στους Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (ΘΥΚΔ) που προβλέπονται στην εθνική αλλά και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, αναπτύσσονται αυτή την περίοδο από τη Ζώνη Καινοτομίας και είναι το κατάλληλο, όπως είπε, εργαλείο που (κατ’ εξαίρεση από τον χάρτη περιφερειακών…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: