Παραδοχή ΗΠΑ: Καμία προετοιμασία για την αποχώρηση | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ντάγκλας Λουτ  – «Δεν έγινε καμία προετοιμασία για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν 15 μήνες ύστερα από τη συμφωνία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020 για να προετοιμαστούν για την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο Ντάγκλας Λουτ.

Ο αμερικανός αντιστράτηγος ε.α. διετέλεσε από το 2007 ως το 2013 αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ – εξ ου και το προσωνύμιο «τσάρος του πολέμου» (war czar) που του είχαν αποδώσει οι «New York Times».

Όλο το παρασκήνιο μιας παρ΄ολίγον υπουργοποποίησης

Ο κ. Λουτ, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή από τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο και διατηρήθηκε σε αυτήν από τον Μπαράκ Ομπάμα, μας επισημαίνει, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε μαζί του την περασμένη Τετάρτη, ότι ένα από τα βασικά μαθήματα που πρέπει να πάρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την υπόθεση του Αφγανιστάν είναι πως δεν πρέπει να θέτουν στόχους πέραν των δυνατοτήτων τους, ενώ παραδέχεται ότι η Ουάσιγκτον ανέχθηκε επί μακρόν τη διαφθορά στους κόλπους της αφγανικής εξουσίας.

Καμία προετοιμασία

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σημείο-κλειδί για όσα συμβαίνουν σήμερα ήταν η συμφωνία του πρώην προέδρου Τραμπ με τους Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020. Αυτή προέβλεπε την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν την 1η Μαΐου 2021. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των 15 μηνών που ακολούθησαν ως τον Μάιο του 2021, δεν έγινε καμία προετοιμασία για την αποχώρηση» μας εξηγεί ο κ. Λουτ.

«Οταν ο Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία, προχώρησε σε μια επισκόπηση της κατάστασης και ανακοίνωσε, τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή 14 μήνες αργότερα, ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία του προκατόχου του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως βρίσκονταν ήδη  πολύ πίσω από την άποψη της προετοιμασίας να αποχωρήσουν» σημειώνει.

Τι έπρεπε να γίνει

Τι θα μπορούσε όμως να γίνει διαφορετικά; «Κατ’ αρχάς», συνεχίζει, «θα έπρεπε να φροντίσουμε να διατηρήσουμε την ικανότητα (σ.σ.: capacity) ανάληψης αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων εκτός Αφγανιστάν. Δεύτερον, ίσως έπρεπε να διαπραγματευθούμε τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων γύρω από τη χώρα, πιθανότατα σε χώρες της Κεντρικής Ασίας. Τρίτον, οφείλαμε να επιταχύνουμε την έξοδο των ευάλωτων Αφγανών, π.χ. όσων συνεργάστηκαν μαζί μας, μέσω της χορήγησης βίζας (Special Immigrant Visa Program). Και, τέταρτον, εκτιμώ ότι έπρεπε να έχουμε μειώσει ταχύτερα το προσωπικό της πρεσβείας μας».

Ο κ. Λουτ υπογραμμίζει πάντως το εξής: «Η απόφαση αποχώρησης που έλαβε ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι σωστή. Υπήρξε όμως ανεπαρκής…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: