Παραγραφή χρεών προς ΕΦΚΑ και αύξηση δόσεων – Κατατίθεται νομοσχέδιο

e-ΕΦΚΑ: Έρχονται 700 νέες προσλήψεις το 2022  - Δομική αλλαγή στο Οργανόγραμμα

Αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης των χρεών προς τον ΕΦΚΑ, την οριστικοποίηση του πλαισίου της παραγραφής των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις και απόδοση στους ένστολους τα «μάχιμης πενταετίας», προβλέπει μεταξύ άλλων των νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας που κατατίθεται στη Βουλή.

Πρόκειται για το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που περιέχει πλήθος ρυθμίσεων και κυρίως διορθωτικών διατάξεων, που αφορούν σε επιμέρους παραμέτρους του ασφαλιστικού συστήματος.

Αναλυτικότερα οι  βασικότερες ρυθμίσεις που περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας είναι οι ακόλουθες:Παραγραφή οφειλών. Η νομοθετική διάταξη, θα προβλέπει, ότι θα παραγραφούν τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ που δεν έχουν αναζητηθεί από τις αρμόδιες εισπρακτικές υπηρεσίες τα προηγούμενα 10 χρόνια. Η μείωση της περιόδου παραγραφής των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στη δεκαετία αντί της 20ετίας, προέκυψε από την υπ. αρ.1833/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου και όρισε στη δεκαετία τον χρόνο παραγραφής.Η απόφαση αφορά όλες τις οφειλές, προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ καλύπτει τόσο για τις αξιώσεις του τέως ΙΚΑ, όσο και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.Πάγια ρύθμιση. Αυξάνονται από 12 σε 24 οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, εξομοιώνοντας τις δόσεις με την αντίστοιχη πάγια ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία.Ποινικές διώξεις οφειλετών. Αίρονται οι ποινικές διώξεις για τους οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει το χρέος τους προς τα  Ασφαλιστικά Ταμεία και καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις, ενώ σήμερα μπορούν να επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις και εναντίον όσων έχουν ρυθμίσεις τις οφειλές τους.Μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης. Θα μειώνονται κατά 40% για ένα έτος, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, για κάθε σύμβαση που θα μετατρέπεται σε πλήρους απασχόλησης, από μερικής απασχόλησης.Εισφορά ΤΠΔΥ. Καταργείται η ειδική εισφορά 1% που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), επειδή δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήραα.«Μάχιμη πενταετία». Επεκτείνεται σε όσους ένστολους εξαιρούνταν από τη δυνατότητα χρήσης της «μάχιμης πενταετίας», οι οποίοι διευκολύνονται για την έξοδο στη σύνταξη.Επικουρικές συντάξεις. Θα οριστεί ανώτατο πλαφόν για περιπτώσεις όπου οι επικουρικές συντάξεις…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: