Παράταση της «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου» αποφασίζουν τα συναρμόδια υπουργεία

Παράταση της «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου» αποφασίζουν τα συναρμόδια υπουργεία

Παράταση της εφαρμογής της «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου» έως την 1η Ιανουαρίου 2022 συζητούν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών καθώς η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου από την 1η Οκτωβρίου θα «παγώσει» τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η εφαρμογή της «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου», από την 1η Οκτωβρίου 2021 συμπίπτει χρονικά με την έξαρση των μεταβιβάσεων ακινήτων αυτή την περίοδο, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι που έχουν εκκρεμότητες με μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως αγορές, πωλήσεις γονικές παροχές, δωρεές σπεύδουν στους συμβολαιογράφους να τις ολοκληρώσουν άμεσα, πριν την εφαρμογή των αυξημένων αντικειμενικών αξιών που θα σημάνουν και την βεβαίωση αυξημένων φόρων.

Η σπουδή αυτή έχει προκαλέσει κομφούζιο στα συμβολαιογραφεία, καθώς οι συναλλασσόμενοι θέλουν να προλάβουν την εφαρμογή, από την 1η Οκτωβρίου της «ηλεκτρονικής ταυτότητας», η έκδοση της οποίας, απαιτεί 11 δικαιολογητικά, γραφειοκρατία, ταλαιπωρία και κόστος, ενώ θα καθυστερήσει τη διαδικασία μεταβίβασης αρκετά, με κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί εντός του 2021.

Η «ηλεκτρονική ταυτότητα» ακινήτου προϋποθέτει την ανεύρεση 11 δικαιολογητικών, για να εκδοθεί, με όλες τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία και οι περιορισμοί της προσέλευσης στην Πολεοδομία.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών συζητά με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την παράταση της ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικών μέχρι την 31.12.2021, ώστε να αποτραπεί το μπλόκο στις μεταβιβάσεις των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin καταλήγουν στην χορήγηση παράτασης έως την 31ηΔεκεμβρίου 2021 και η απόφασή τους αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Αιτήματα παράτασης

Νέο σχετικό αίτημα υπέβαλαν η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΠΟΜΙΔΑ), η Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΕΣΣΕ) και η Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΜΚΟΕΕ).

Όπως σημειώνουν στην κοινή παρέμβασή τους, η σύνταξη της «ηλεκτρονικής ταυτότητας» απαιτεί σωρεία συμβολαίων, δημοσίων εγγράφων και σχεδίων τα οποία οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και οι μηχανικοί τους αδυνατούν να τα αναζητήσουν και να τα λάβουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες (πολεοδομίες δήμους και υποθηκοφυλακεία), στις οποίες θα πρέπει να κλείσουν τηλεφωνικά ραντεβού μετά από πολλές εβδομάδες, και να τα λάβουν με μεγάλη καθυστέρηση.

Η όλη διαδικασία είναι νέα, με άγνωστο χρόνο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: