Πέντε «καυτές πατάτες» για τον Μπάιντεν | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Πέντε «καυτές πατάτες» για τον Μπάιντεν | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Η κοινωνική και οικονομική καταστροφή που έφερε η πανδημία στις ΗΠΑ και ασφαλώς ο τρόπος που διαχειρίστηκε την κρίση ο Ντόναλντ Τραμπ συνέβαλαν καθοριστικά στην αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο – διότι οι ηγέτες στα δύσκολα κρίνονται.

Η οικονομική ρεπόρτερ του BBC Νάταλι Σέρμαν κωδικοποίησε τις πέντε «καυτές πατάτες» που θα πάρει στα χέρια του την ερχόμενη Τετάρτη ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μέσα μάλιστα σε ένα κλίμα έντονης καχυποψίας – αν όχι διχόνοιας – που κυριαρχεί στην αμερικανική κοινωνία αλλά και στον κόσμο της πολιτικής.

Πέντε «καυτές πατάτες» για τον Μπάιντεν

«Αρχή άνδρα δείκνυσι»

«Αρχή άνδρα δείκνυσι» λοιπόν, και η πρώτη ασφυκτική, από άποψη χρόνου, πρόκληση στην οποία καλείται να ανταποκριθεί ο Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του είναι η αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο ίδιος το υποσχέθηκε όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και μετά τη νίκη του στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί έχουν προαναγγείλει την προετοιμασία ενός νέου πακέτου σταθεροποίησης της οικονομίας και ανακούφισης των Αμερικανών που είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται λόγω της πανδημίας. Αυτό σημαίνει την αποστολή… επιταγών στις περισσότερες αμερικανικές οικογένειες. Και επίσης την αποδέσμευση φρέσκου χρήματος για τις Πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις – κάτι που ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί μπλοκάρισαν αφότου είχαν χάσει τις εκλογές.

Η συντάκτρια του BBC θεωρεί ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα συνεχίσουν να αντιτάσσονται στην αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της Covid-19. Αλλά αναφέρει ότι αναλυτές της Wall Street (και συγκεκριμένα της Goldman Sachs) θεωρούν πολύ πιθανή την εκταμίευση επιπλέον 750 δισ. δολαρίων για τον σκοπό αυτό.

Μισθοί και φόροι

Δεύτερη οικονομική πρόκληση – ακριβέστερα υποχρέωση – του Τζο Μπάιντεν είναι η τήρηση της υπόσχεσής του να υπερδιπλασιάσει το κατώτατο ωρομίσθιο στη χώρα, ώστε να φθάσει στα 15 δολάρια. Πρόκειται για παλαιό αίτημα των εργατικών συνδικάτων που έχουν ενστερνιστεί και προωθήσει εδώ και χρόνια η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, φιλελεύθεροι αναλυτές και ομάδες πίεσης.

Ο Μπάιντεν έχει επίσης υποσχεθεί να αυξήσει τη φορολόγηση των πλουσιότερων νοικοκυριών και να ακυρώσει ορισμένες φοροαπαλλαγές που θεσμοθέτησε ο Ντόναλντ Τραμπ για τις επιχειρήσεις – ίσως αυξηθεί κατά τι ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης των εταιρικών κερδών, που μείωσε από το 35% στο 21% η απερχόμενη διακυβέρνηση.

Κάποιοι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί γερουσιαστές,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: