Τoυ Κώστα Ανδριοσόπουλου, καθηγητή Χρηματοοικονομικών & Ενεργειακής Οικονομίας στο Audencia Business School, διευθύνοντος συμβούλου στην Akuo Energy Greece, προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας στο ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
ΚΑΘΩΣ πλέον έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, είμαστε σε θέση να κάνουμε μια πρώτη αποτύπωση κάποιων βασικών συμπερασμάτων
για τη χώρα μας και την Ε.Ε. συνολικά.
ΟΛΑ δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική αλλάζει ρότα σε μόνιμη βάση με περισσότερη έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια. Το στοίχημα εφεξής είναι πώς θα καταφέρει η Ε.Ε. να διατηρήσει την κλιματική της φιλοδοξία δίχως να θυσιάσει την ασφάλεια και αποφεύγοντας να πληρώνει διαρκώς πολύ ακριβά την ενέργεια που καταναλώνει.
1. Η εξοικονόμηση ενέργειας παίρνει τον πρώτο ρόλο
ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ διαπίστωση είναι ότι η εξοικονόμηση ενέργειας έχει πάψει να είναι ο «φτωχός συγγενής» του ενεργειακού τομέα, αλλά θεωρείται μια αναγκαιότητα. Οι δράσεις μείωσης της
ενεργειακής κατανάλωσης σε κατοικίες, επιχειρήσεις και βιομηχανίες αποτελούν μονόδρομο για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγωγές, ικανοποιώντας πλήρως και τις δύο αυτές κρίσιμες διαστάσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής.
ΟΠΩΣ είναι φυσικό, για όσο διαρκούν οι υψηλές τιμές ηλεκτρισμού, αερίου και πετρελαίου, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα έχουν κάθε κίνητρο να μειώσουν την κατανάλωσή τους, το
οποίο ήδη συμβαίνει, καθώς στη χώρα μας η ζήτηση για ηλεκτρισμό μειώθηκε κατά 12% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ αυτή του αερίου κατά 32%, ένα πολύ υψηλό ποσοστό.
ΙΣΩΣ το πιο θετικό χαρακτηριστικό της εξοικονόμησης είναι ότι οι δράσεις και οι επενδύσεις που γίνονται έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και θα έχουν οφέλη για δεκαετίες.
2. Μια νέα ισορροπία με πολύ περισσότερες ΑΠΕ και αποθήκευση
ΟΙ ΑΠΕ καλούνται πλέον να σηκώσουν το βάρος του ενεργειακού συστήματος νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν πριν από την κρίση, πράγμα που αντανακλάται καταρχάς στο σχέδιο REPower EU της Ε.Ε., αλλά και στα, υπό αναθεώρηση, εθνικά ενεργειακά και κλιματικά σχέδια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να στοχεύσει σε μια διείσδυση ΑΠΕ στο 80% ως το 2030 στο νέο ΕΣΕΚ, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στην άνοιξη.
ΟΙ ΑΠΕ, που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 28 GW το 2030, θα απαιτήσουν πολύ περισσότερες μονάδες αποθήκευσης από την αρχική εκτίμηση των 3 GW. Γι’ αυτό και η ηγεσία του ΥΠΕΝ δήλωσε ότι η ισχύς της αποθήκευσης θα ανέλθει στα επίπεδα των 7-8 GW για το 2030, ενώ απομένει να…
Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr